De unde provin expresii celebre ale limbii romane. "Ti-a mancat pisica limba" se refera chiar la feline hranite cu organe umane

De unde provin expresii celebre ale limbii romane.

De aici si nemultumirea stapanilor gospodariilor vizavi de slujitorii care se eschivau de la muncile adevarate, preferand sa frece mesele cu menta cat era ziua de mare. O buna bucata de vreme, neobisnuiti cu noua inventie, oamenii se loveau de stalpi, se impiedicau, iar multi dintre ei si cadeau, de unde situatia de "a calca pe bec". O alta explicatie este aceea ca, in lumina difuza, lampile stradale semanau cu silueta jandarmilor care aveau grija noaptea de linistea orasului, de unde si porecla acestora de "felinare" sau "bec du gaz", in lumea interlopa a Parisului.

acum 44 luni (8 Feb 2017)

Va prezentam astazi zece expresii intrate in uzul limbii romane, a caror origine este insa este mai putin cunoscuta.

"A da bir cu fugitii"

Inseamna a fugi de unde trebuia sa ramai, a disparea intr-un mod las. Pentru a-i incuraja sa se stabileasca in tarile unde se mutau, domnii ii scuteau pe noii veniti de bir.

Multi dintre taranii autohtoni, fugeau de pe mosiile unde erau aserviti si se asezau in aceleasi locuri ca si fugitii din celelalte zone pentru a fi asimilati acelora si astfel sa nu mai plateasca si ei, cel putin o perioada, birul.

Folosita atunci cand o persoana nu ofera niciun raspuns, expresia isi are originea intr-o practica intalnita in imperiul asirian, cand soldatilor dusmani capturati li se taia limba, cu care erau mai apoi hranite pisicile regelui.

"Ochi pentru ochi"

Cunoscuta si sub denumirea de legea talionului (Exodul.XXI.v24), din Biblie.

"Banii nu au miros"

Este o expresie a carei origine provine de pe vremea imparatul roman Vespasian, care i-a urmat la conducere lui Nero.

"Ieftin ca braga"

Atunci cand achizitionam produse la preturi mici, spunem ca sunt "ieftine ca braga". Originea expresiei o regasim in o bautura racoritoare, cu gust acrisor si miros specific, preparata din faina de mei, porumb sau secara fiarta si fermentata sau din bucatele de mamaliga sau paine fermentate in apa.

"A freca menta"

Este una din cele mai cunoscute expresii romanesti, cu intelesul de "lene, comoditate, munca in dorul lelii". Expresia isi are originea in Grecia Antica, unde exista obiceiul ca masa pe care se servea mancarea sa fie frecata cu frunze de menta pentru a-i da un miros placut. De aici si nemultumirea stapanilor gospodariilor vizavi de slujitorii care se eschivau de la muncile adevarate,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro