De unde provin cele mai bogate familii din Transilvania medievala. Istoricii nu au cazut de acord asupra originii lor

De unde provin cele mai bogate familii din Transilvania medievala. Istoricii nu au cazut de acord asupra originii lor

Pe lista familiilor nobiliare transilvane carora istoricii le atribuie origini romanesti se mai afla: Farcadinenii {de Farkadyn), Pesteana (de Pesthyen, Pesthyeny), Musinestii de Densus (Mwsyna de Demsews), Candestii de Rau de Mori (Kende, Kendeffy de Malomwyz), Ciulanii (de Chwla, Chwlay), Poganestii de Bretea Romana (Pagan de Olah Berekthe), Dejestii de Timisel si Iclod (Dees de Themesel, Desy de Iclod), Danfi de Duboz (Danfi de Duboz), Dragfiestii de Beltiug (filius Drag, Dragffy de Belthewk), Fiat de Armenis (Fyath de Armenys, Ermenyes), Garlistenii (de Gerlesihe, Gerlestheny), Ioan de Breazova (Johannes de Brazowa), Stefan Olahus de Sibiu (Stephanus Olahus de Cibinio), Vucasin de Carasova (Wakasyn de Krassofew), potrivit autorului volumului "Nobilimea romaneasca din Transilvania intre anii 1440-1514".

acum 48 luni (9 Dec 2017)

Istoricii nu au reusit sa se puna de acord daca stramosii acestora au fost de origine romana sau maghiara.

Iancu de Hunedoara

Controverse a starnit originiea familiei Huniazilor, innobilata de regele Sigismund de Luxembourg la inceputul secolului al XV-lea. "Huniadi Ianos, granicerul regatului unguresc, nemesul, Banul de Severin, comitele Bistritei, Voievodul Ardealului, capitanul general al Tarii Unguresti, tiind locul de rege, in sfarsit tatal craiului Matias, Ungurul cel mare, n-a fost decat feciorul lui Voicu Valahul, care se zicea urmas prin dragoste tainuite al voievozilor munteni si pentru aceia purta in scut corbul Tarii Romanesti, pazit de cornul lunii cu steaua", scria Nicolae Iorga, in 1906, in volumul "Neamul Romanesc si Tara Ungureasca". Aceasta opinie falsa este raspandita in cercetarea istorica romaneasca si in manualele de scoala.

Kendeffy sau Candea

Veche de sapte secole si faimoasa pentru domeniile intinse stapanite in Retezat si Tara Hategului, familia Kendeffy continua sa starneasca dezbateri aprinse privind originea ei. Unii istorici romani au sustinut ca in secolul al XV-lea cnejii din familia Candea au fost innobilati si improprietariti cu proprietati numeroase, pentru sprijinul acordat lui Iancu de Hunedoara in campaniile militare. Treptat, au fost maghiarizati sub numele de Kendeffy in secolul al XV-lea, acelasi lucru petrecandu-se si cu familia Kenderes (Candres) intudita cu nobilii Kendeffy.

"Clasa feudala romaneasca din regatul medieval al Ungariei a fost supusa unei presiuni puternice in scop de anihilare sau asimilare. Pe de o parte, amenintarea nobilimii maghiare de acaparare a pamanturilor si supunere a obstii romanesti si prozelitismul bisericii catolice, ambele sprijinite pe autoritatea statului feudal, constituiau un factor permanent si constant de presiune care obliga feudalitatea romaneasca la defensiva si acomodare cu situatia. Pe de alta parte, nu se poate nega, mai ales influ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro