De unde li se trag oltenilor cele mai bune bancuri. Explicatiile specialistilor: "Cand vad marea, ei spun: muica, ce de Olt!"

De unde li se trag oltenilor cele mai bune bancuri. Explicatiile specialistilor:

"Si noi facem glume pe seama altora" Unii olteni sustin cu zambetul pe buze ca nu ii deranjeaza bancurile facute pe seama lor de molodoveni ,ardeleni, banateni sau bucuresteni. Citeste bancurile care ii vizeaza pe olteni 1-Cica se duce un oltean in Bucuresti si, cand ajunge in Gara de Nord, se duce la taxiuri, se plimba pe acolo ce se plimba si, in cele din urma, il intreaba pe un taximetrist: - Ba, frate, cat costa ma, un drum cu taxi-ul?

acum 112 luni (31 Jan 2015)

Bancurile care au aparut pe seama oltenilor reflecta rivalitatea dintre regiuni, dar si starnesc multe zambete. Sociologii considera ca preconceptiile existente pe seama oltenilor sunt total false si tin exclusiv de persoana care isi da cu parerea. Ca in psihicul romanilor s-au impamantenit tot felul de idei despre olteni precum ca ar fi ori prea smecheri, ori prea aprigi din fire, ori hoti. Diferentierea se face doar in functie de personalitatea fiecaruia si parerile sunt strict subiective sau astfel ar trebui ele privite. Fiecare zona a tarii a dat tarii personalitati in diferite domenii si nimeni nu poate spune, de exemplu, ca Moldova a dat cei mai multi oameni politici sau Transilvania a dat cei mai mari pictori ori ca din Oltenia se trag cei mai buni actori. Glumele cu si despre olteni au aparut din necesitatea, as spune, de a exista totusi o diferentiere, daca ma pot exprima astfel, intre romani, dar, repet, este una total fortata", a spus Eugen Dutu din Slatina, sociolog.

"Si noi facem glume pe seama altora"

Unii olteni sustin cu zambetul pe buze ca nu ii deranjeaza bancurile facute pe seama lor de molodoveni ,ardeleni, banateni sau bucuresteni. Ba mai mult, recunosc ca in momentul in care merg la petrecere destind atmosphere cu glume care ii vizeaza direct. "Si noi facem glume pe seama altora. Recunosc ca bancurile povestite de olteni au mai mult haz. Este adevarat ca cele mai multe sunt rautacioase, dar ce putem sa facem noi.

De olteni se leaga o serie de stereotipuri. Daca este oltean este om de afaceri, este occidental. Perioada comunista a fost epoca de aur a bancurilor si glumelor. In perioada respectiva au aparut dstul de multe glume pe seama oltenilor. Din punctul de vedere al moldovenilor, ardelenilor, banatenilor sau bucurestenilor, noi oltenii suntem catalogati in mai multe feluri: repeziti, smecheri, descurcareti, guralivi, speculanti sau prazari. Trebuie sa recunoastem... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro