De rusi ne apara americanii, dar de noi cine ne apara?

Romania, care a depasit termenul initial, a primit o scrisoare de punere in intarziere la 29 noiembrie 2013, urmata de un aviz motivat la 11 iulie 2014.La mai mult de un an si jumatate de la expirarea termenului, directiva inca nu a fost transpusa in legislatia nationala, iata de ce Comisia a decis sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie a UE. Trecand de la particular la general, trebuie spus ca masurile si politicile economice cu multe efecte pozitive au si multe efecte negative deoarece aria de aplicabilitate este mare si afectata de mentalitati si comportamente economice diferite de la un segment de piata la altul, de la o categorie socio profesionala la alta, de la national la international s.a.m.d. Marea majoritate a statelor dezvoltate dispun de un astfel de " organ de sinteza" numit de unii strategic, de planificare, de consultanta si orientare sau de viziune pe termen lung.

acum 91 luni (17 Feb 2016)

Situatia geopolitica a devenit atat de complicata incat avem tendinta sa rezumam toate problemele Romaniei doar la capacitatea de aparare in fata unui eventual atac rusesc. Apartenenta la NATO, prezenta armatei americane pe teritoriul nostru ca si recenta masura a acesteia de transfer a unor importante mijloace de lupta pe aliniamentul estic al Europei ne mai linistesc si ne dau speranta unei aparari reale in fata unor eventuale atacuri armate. Daca lipsa noastra de inzestrare militara o compensam cu sprijin NATO si american, lipsa noastra de inzestrare conceptuala cu ce o compensam ? ci si organizationala, evidentiata prin existenta unui concept (plan, strategie, model) al dezvoltarii si al unui sistem institutional coerent, corelat cu cadrul legal intern si international, subordonat unor obiective nationale prioritare , orientat si monitorizat de o entitate independenta de sinteza si analiza la nivel national si global.

In lipsa unui concept organizational si a unor instrumente de materializare a acestuia apar situatii ale caror efecte pot avea un caracter distructiv cu implicatii directe asupra sigurantei nationale, mai ales in conditiile posibilitatii declansarii unei noi crize economice si ale instabilitatii politice premergatoare alegerilor.

Exemplul cel mai recent il constituie modul in care institutiile legislative si executive ale Romaniei au tratat Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor care a triplat taxa de mediu pe care producatorii o au de achitat catre stat. Istoria lipsei oricarui concept de organizare sistemica si management guvernamental coerent incepe in aprilie 2014 cand Comisia Europeana a decis sa trimita Romania in fata Curtii Europene de Justitie pentru neindeplinirea obligatiei de a transpune in dreptul sau intern legislatia revizuita a UE privind deseurile de ambalaje.Decizia Comisiei s-a bazat pe intarzierea nejustificata a Romaniei de a-si indeplini obligatiile. Statele membre au avut obligatia de... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro