De Paste, piata carnii contabilizeaza un profit dublu fata de acum 5 ani. Cine face jocurile in industrie

De Paste, piata carnii contabilizeaza un profit dublu fata de acum 5 ani. Cine face jocurile in industrie

Datele arata, pe de alta parte, ca din 2016 se observa o tendinta usoara de scadere a numarului de angajati, evolutia fiind generata de eficientizarea schemei de personal si mai ales de tehnologizarea proceselor de productie. In topul crescatorilor, Smithfield este urmata de Transavia SA, cu un business de 478,8 milioane de lei, Avicola Buzau si Agrisol International, fiecare cu afaceri, de peste un sfert de miliard de lei. In sectorul productiei de carne, locul secund, dupa Smithfield Prod, este ocupat de Unicarm SRL, cu o cifra de afaceri de 651,3 milioane de lei, Aaylex Prod SRL, cu business de 472,8 milioane de lei si Caroli Foods SRL cu 429,7 milioane de lei.

acum 28 luni (6 Apr 2018)

Afacerile din piata carnii ar putea depasi in acest an nivelul de 34 miliarde de lei, pe fondul cresterii consumului, dar si ca urmare a evolutiei semnificative a preturilor.

Fata de 2012, cand piata carnii raporta afaceri de 32,9 miliarde de lei,business-ul nu a crescut semnificativ (33,6 miliarde lei in 2017), dovada ca industria a ajuns deja la maturitate.

"Avansul de 2,2% din intervalul analizat de KeysFin trebuie pus insa in oglinda cu evolutia profitabilitatii din acest sector, care inregistreaza un rezultat remarcabil. In ultimii 5 ani, profitul net al companiilor din piata carnii a crescut cu 115,9%, de la 901,4 milioane de lei in 2012 la 1,94 mld.lei in 2017. In acest an, profitul sectorului ar urma sa treaca de 2,21 miliarde de lei", afirma expertii KeysFin.

Rezultatul net raportat de companii a trecut de la o pierdere de 16,4 milioane de lei in 2012 la un plus de 838 milioane de lei in 2016, ultimul an pentru care exista, in prezent, date complete la Ministerul Finantelor.

"Ultimii 5 ani au adus investitii semnificative pe intregul lant de productie, de la cresterea animalelor la comert. Problemele cu pesta porcina, cu exporturile, alaturi de semnalul semnificativ dat de criza economica au impulsionat firmele din domeniu sa isi reorganizeze liniile de productie, astfel ca intregul lant economic s-a eficientizat, iar calitatea si oferta de produse au crescut semnificativ", afirma cei de la KeysFin.

Datele arata, pe de alta parte, ca din 2016 se observa o tendinta usoara de scadere a numarului de angajati, evolutia fiind generata de eficientizarea schemei de personal si mai ales de tehnologizarea proceselor de productie.

Potrivit datelor companiei, in piata carnii activeaza in jur de 9500 de firme, cele mai multe in sectorul cresterii animalelor (5777 in 2016), in timp ce sectorul de productie sunt prezente putin peste 1000 ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro