De la Udrea la ceva mai mult. Cum putem evita cusca lui Putin

Or, ce ar insemna ca un moment de maxima incandescenta pe plan regional - care se poate ivi oricand, avand in vedere dinamica doctrinei Putin de incercuire a democratiei europene - sa ne prinda cu institutii subrede si un sistem politico-economic gata oricand de tradare in schimbul mai multor bani si a sporirii influentei sale? Fata de momentul intelegerilor de la Minsk (intelegeri pe hartie, caci in teren n-au fost nici o clipa respectate), armata regulata a Rusiei si cea nerecunoscuta oficial de catre Rusia au apucat sa isi extinda controlul cu aproape 1500 de kilometri patrati. Sincronizare si hotarare de care depinde demersul comun de a impinge cainele turbat de la Kremlin in spatiul de carantina in care ar fi trebuit si in care ar fi putut fi plasat mult mai demult, daca discursul si actiunea Vestului ar fi continut acele elemente care sa-l faca pe Putin sa se indoiasca nitel de invincibilitatea sa. Disperarea sefilor de state si de guverne occidentali e de inteles, problema e, insa, ca orice acord care ar putea fi incheiat nu va fi decat unul de inghetare a conflictului. Un asemenea spatiu va fi dominat, strategic, de serviciile secrete rusesti si controlat, tactic, de retele mafiote de trafic de arme, persoane, droguri si crime la comanda.

acum 57 luni (6 Feb 2015)

Ce legatura exista intre scandalurile-monstru aparute in ultima vreme in spatiul public romanesc si pericolele care stau sa treaca frontiera care ne desparte de spatiul post-sovietic? Odata ce numarul sulitelor aruncate in corpu-i gigantic a devenit suficient de mare, iar aruncatorii lor indeajuns de eficienti era o chestiune de timp sa se ajunga la asta.

Dupa linia de Finish urmeaza alta de Start.

Pentru a nu fi iarasi invadati pana la gat de gunoaie, va deveni obligatorie asumarea unui proces cotidian, repetitiv, uneori frustrant, de identificare si curatare rapida a locului.

De aceea, zic, stiu ca in perioada asta miroase rau de tot in spatiul public romanesc, observ si eu ca deseurile se ridica la suprafata intr-un ritm coplesitor (multe deodata si cu mare viteza), dar tocmai acest lucru este, in esenta, un semn bun.

Pentru ca acum, mai mult ca oricand de cand a inceput igienizarea, e nevoie de toate perechile de ochi disponibile, pentru a scotoci ungher dupa ungher, pentru a nu lasa ceva sa scape.

Cel mai important, acum, este ca treaba murdara sa continue, sa fie dusa pana la capat, pentru ca numai astfel institutiile vor deveni cu adevarat functionale si, in pas cu ele, rezistenta statului roman la factori de stres externi - consolidata.

Or, ce ar insemna ca un moment de maxima incandescenta pe plan regional - care se poate ivi oricand, avand in vedere dinamica doctrinei Putin de incercuire a democratiei europene - sa ne prinda cu institutii subrede si un sistem politico-economic gata oricand de tradare in schimbul mai multor bani si a sporirii influentei sale?

In loc sa astepte cu mana intinsa ajutorul partenerilor strategici, Romania isi este siesi si le e lor datoare sa se intareasca prin efort propriu, caci anii care vin nu se anunta pentru Europa si, in particular pentru regiune, deloc simpli, cu atat mai putin roz.

In Ucraina, la cateva sute de kilometri de noi, este razboi in toata... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro