De la "primavara araba" la "iarna tunisiana"

In urma cu cinci ani, imolarea lui Mohamed Bouazizi, un vanzator ambulant de fructe si legume, a carui marfa fusese confiscata de autoritati, a declansat manifestatiile de strada din Sidi Bouzid care au dus la inlaturarea de la putere a clanului lui Ben Ali. Acum, la inceput de an, decesul somerului de 28 ani Ridha Yahyaoui, electrocutat la 16 ianuarie dupa ce s-a urcat pe un stalp pentru a protesta contra retragerii sale de pe o lista de angajari in functii publice, a pus foc butoiului cu pulbere. A fost instaurata o incetare a focului, care a fost imediat violata, motivata de ministrul tunisian de Interne de necesitatea "protejarii vietilor", de "evitarea oricarei escalade" si pentru impiedicarea "elementelor teroriste de a incerca sa exploateze situatia".

acum 102 luni (26 Jan 2016)

Revolte violente zguduie Kasserine, oras defavorizat din centrul Tunisiei, amintind de furia care a impins locuitorii sa coboare in strada la 17 decembrie 2010, reprezentand prima scanteie care a aprins revolutia tunisiana. In urma cu cinci ani, imolarea lui Mohamed Bouazizi, un vanzator ambulant de fructe si legume, a carui marfa fusese confiscata de autoritati, a declansat manifestatiile de strada din Sidi Bouzid care au dus la inlaturarea de la putere a clanului lui Ben Ali. Acum, la inceput de an, decesul somerului de 28 ani Ridha Yahyaoui, electrocutat la 16 ianuarie dupa ce s-a urcat pe un stalp pentru a protesta contra retragerii sale de pe o lista de angajari in functii publice, a pus foc butoiului cu pulbere. Aflate la distanta de doar 50 km, Kasserine si Sidi Bouzid sunt doua orase din centrul Tunisiei, regiune defavorizata unde locuitorii se simt abandonati de guvern.

Incidentele care zguduie Kasserine de peste o saptamana au impact intr-o tara unde populatia, mai ales tinerii, sufera din cauza crizei economice, iar extinderea coruptiei face inegalitatile tot mai dificil de suportat pentru populatia exclusa de pe piata muncii.

A fost instaurata o incetare a focului, care a fost imediat violata, motivata de ministrul tunisian de Interne de necesitatea "protejarii vietilor", de "evitarea oricarei escalade" si pentru impiedicarea "elementelor teroriste de a incerca sa exploateze situatia". Armata a anuntat o "operatiune asupra muntilor din apropiere de Kasserine si Sidi Bouzid cu artileria si aviatia".

Fiul impus de presedinte

Pe acest fond social exploziv, presedintele Beji Caid Essebsi isi promoveaza fiul, Hafedh Cais -Essebsi in fruntea partidului aflat la putere, Nidaa Tounes. Cu o economie care nu s-a redresat, cand turistii nu au revenit, socati de atentatul terorist sangeros din Soussa si de teama ca Statul Islamic va lovi regulat tara si faptul ca SI se instaleaza in Libia vecina, fragila Tunisie s-a lansat intr-u... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro