De la plebiscit la referendum. De cate ori au fost chemati romanii sa-si spuna vointa si pentru ce subiecte

De la plebiscit la referendum. De cate ori au fost chemati romanii sa-si spuna vointa si pentru ce subiecte

Asa se numea in urma cu mai bine de un secol procesul de consultare directa a cetatenilor in legatura cu un text de lege de o importanta deosebita sau in legatura cu o situatie de importanta nationala. In zilele de 18 si 19 octombrie 2003 romanii au fost chemati din nou la referendum tot pe tema Constitutiei De data aceasta subiectul a fost revizuirea si armonizarea legislatiei romanesti cu reglementarile Uniunii Europene si cu cele ale NATO. Pe 22 noiembrie 2009 romanii au fost chemati, din nou, la referendum pentru trecerea de la parlamentul bicameral cu 137 de senatori si 334 deputati la un parlament unicameral cu cel mult 300 de deputati.

acum 74 luni (26 Jan 2017)

De-a lungul istoriei, romanii au fost chemati la referendum de 13 ori. Inainte de referendum a fost plebiscitul. Asa se numea in urma cu mai bine de un secol procesul de consultare directa a cetatenilor in legatura cu un text de lege de o importanta deosebita sau in legatura cu o situatie de importanta nationala. Pentru prima data in istoria romanilor, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a apelat la vointa poporului pentru stabilirea unei chestiuni de importanta nationala. Intre 10 si 14 mai 1864, Alexandru Ioan Cuza a convocat plebiscitul prin care s-a aprobat documentul "Statutul Dezvoltator al Conventiei de la Paris", care stabilea infiintarea Senatului. In urma primului referendum organizat in Romania, s-a creat sistemul de parlament bicameral, sistem in care puterea legiuitoare se exercita in mod colectiv de catre domn, Camera Inferioara- Adunarea Electiva si Senatul numit Corp Ponderator. Dupa domnia lui Cuza, romanii au fost chemati pentru a doua oara la plebiscit pentru a-si spune parerea in legatura cu cel care avea sa conduca tara. Natiunea chemata la plebiscit, in 2-8 aprilie 1866, si-a spus parerea si Carol a devenit domn si, mai apoi, rege al Romaniei. Dictatura regala "aleasa" prin plebiscitul din 1939 La intiativa lui Carol al II-lea, in 1939, romanii au fost chemati pentru a treia oara la referendum. Plebiscitul prin care s-a aprobat Constitutia Romaniei a fost organizat in data de 24 februarie 1938. Desi noua constitutie propusa de rege le aducea romanilor dictatura regala, statisticile arata ca doar 0,13% dintre participantii la plebiscit s-au opus ideii regelui. Constitutia de la 1938 critica regimul de partide si concentra puterile politice in mana regelui, care dobandea astfel prerogative mult mai mari. Noua Constitutie a Romaniei, adoptata in urma votului popular, a fost promulgata la data de 27 februarie 1938.

Plebiscitele lui Antonescu Generalul Ion Antonescu a chemat romanii la plebiscit de doua ori, de fiecare data subiect... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro