De la Operatiunea "Barbarossa", declansata la 22 iunie 1941, la Operatiunea Romania Intarita

De la Operatiunea

@ Atacul din 22 iunie 1941 s-a dat cu cateva zile inainte ca sa aiba loc lovitura preventiva a armatei sovietice, pe care istoriografia rusa de azi o contesta vehement, ca si istoriografia sovietica de ieri, dar cert este ca primul esalon strategic al armatei sovietice, despre care agentia TASS afirma, la 13 iunie 1941, ca nu exista, desi acesta era pe frontiera de stat, cu 114 divizii gata de lupta, a fost spulberat de aceasta tarie a armatei germane, din primul moment. @ Noi am trecut Nistrul din doua motive, primul fiind faptul ca era vorba de un razboi de coalitie, al doilea fiind ca trebuia sa impiedicam, cu orice pret, ca administratia germana a Bucovinei de Nord sa formeze, cu arealul limitrof ucrainean, o Ucraina Mare, care sa includa si nordul Bucovinei, atunci maresalul Antonescu a decis cucerirea Odesei, cu orice pret, pentru ca la pacea urmatoare Romania era amenintata cu o incercuire geopolitica. Si acolo s-a luat decizia unui plan strategic imens, prin care Uniunea Sovietica va impulsiona razboiul dintre Germania nazista si aliatii de mai tarziu, Franta si Marea Britanie, iar dupa aceea, armata sovietica, in numele ideologiei comunismului, in numele Internationalei a III-a, va veni si va elibera Europa ocupata de armata germana sau de trupele franceze si britanice.

acum 82 luni (23 Jun 2017)

>

Deranjeaza, sau nu, reamintirea unor clipe istorice, in ultimii 15 ani agresiunea militara a venit constant de la Est. In 2008 fiind confruntarile dure din Georgia, Abhazia si Osetia de Sud fiind si acum protectorate ale Moscovei. In 2014, Crimeea si apoi Donbasul au fost luate, manu militari, de sub autoritatea guvernului de la Kiev.

Asa a fost si in urma cu 77 de ani, cand, in iunie 1940, prima agresiune a facut-o URSS.

Este bine sa evocam Operatiunea "Barbarossa", pentru ca observam intamplari ciudate, in Europa de azi, care genereaza ipoteza repetarii istoriei, nu in varianta din 22 iunie 1941, ci cu o dinamica opusa, de la rasaritul la apusul batranului nostru continent. Si ca acelasi sef de stat rus l-a invitat pe prezidentul, de tip sovietic, de la Chisinau, la Moscova, unde i-a oferit harta "Moldovei Mari".

Apoi exista doua constante, in conduita diplomatilor rusi de azi, in dialogurile purtate cu omologii de la sediul NATO, chiar si in 2017. Prima este nostalgia dupa perioada in care fostele tari socialiste nu erau in NATO, de unde si repetata interogatie a emisarilor Moscovei, referitoare la motivatia primirii acestor state in Alianta Nord-Atlantica. Romania fiind, in pofida tuturor vicisitudinilor, interne si externe, de ieri si de azi, o tara mandra.

Aici ne-am nascut si tot de aici mergem mai departe.

Dr. LIVIU TARANU:

@ Operatiunea "Barbarossa" este evenimentul care a marcat aproape 60 de ani de istorie, din secolul 20. Pentru noi, cei din Europa de Est, acest eveniment a avut rezultate cat se poate de tragice.

@ Exista surse istoriografice astazi, care confirma sau sustin, intr-o anumita masura, faptul ca daca nu ar fi fost aceasta operatiune, pe 22 iunie 1941, atunci pe 6 iulie ar fi urmat o ofensiva sau o invazie sovietica.

@ Uniunea Sovietica avea comasate, cel putin pe aceasta parte a granitei sale de vest, peste patruzeci de divizii, inca din i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro