De la manele la Rieu. "Maria Tanase a cantat la inceputuri . Pe langa Enescu, canta si ea manele?"

De la manele la Rieu.

> Pentru cei mai sensibili de urechile sufletului si pentru cei extraordinar de elevati, incep prin a-mi cere iertare ca voi fi nevoita sa spun ceea ce voi spune. Un public undeva la granita dintre muzica clasica in forma ei pura, dusa de multe ori la extremele cautarilor in interpretare, si deci necomestibila pentru urechile neformate, si publicul undeva mai sus putin de nivelul manelelor, care penduleaza intre muzica de consum a secolului XX si formele usoare, ca sa zic asa ale muzicii clasice. Si o face cu gentiletea de a da fiecaruia dupa puterile sale, de a se cobori in mahalale si de a se ridica de acolo in sali distinse de concerte cu staif. a nascut iubiri de poveste si le-a dat istoriei ca sa arate lumii ca se poate, ca e bine si e frumos, ca exista un drum mai bun decat ura, despartirea, indiferenta, egoismul.

acum 63 luni (24 Jun 2015)

>

Pentru cei mai sensibili de urechile sufletului si pentru cei extraordinar de elevati, incep prin a-mi cere iertare ca voi fi nevoita sa spun ceea ce voi spune. Venirea lui Rieu la Bucuresti a starnit valuri de replici, de pareri, de lupte si dispute muzicologice din partea oricui s-o nimeri. Culmea e ca n-am vazut aceeasi invazie de cultura-a-toate-stiutoare si la invazia manelelor pe piata romaneasca cand, poate, ar fi fost cazul sa se intrebe macar ce anume si cum educam oamenii cu asta. Un public undeva la granita dintre muzica clasica in forma ei pura, dusa de multe ori la extremele cautarilor in interpretare, si deci necomestibila pentru urechile neformate, si publicul undeva mai sus putin de nivelul manelelor, care penduleaza intre muzica de consum a secolului XX si formele usoare, ca sa zic asa ale muzicii clasice. Fiecare are dreptul la portia sa de visare si bucurie. Ei sunt prea culti pentru Rieu desi n-au atins vreodata vreun instrument, sau daca l-au atins ar muri privind partiturile de anul I sau II de studiu pentru ca n-ar sti daca le-au pus cu capul in sus, sau in jos pe stativ. De unde rezulta, mediocritatea se simte tare specialista daca da cu bolovani in cineva care face ceva mai mult decat manea, dar totusi nu la nivelul unor consacrati in ale muzicii clasice, incat el, mediocrul pamantului sa nu poata sa-si exprime autosuficienta cu un: "Domne' asta nu e muzica, e manea!". V-ati bucurat de o stare de spirit pe care Rieu o transmite foarte bine, v-ati inseninat zilele cu putina bucurie sonora, v-ati incarcat bateriile cu energie light. Pana s-a trezit unul care a auzit ca cica Rieu n-ar fi ce e si deci, la cosul de gunoi cu dansul. Muzica se naste din nevoia de a schimba spiritele, de a te desprinde de cotidianul mizer, pentru a te face sa speri, sa visezi, sa-ti dea ragaz sa fii Om, nu vietuitoare fara spirit.

Muzica s-a nascut dintr-o nevoie umana si ii raspunde de milenii acesteia. Si o face cu gentiletea de a da fiecaruia... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro