De la fabrici si uzine, la afaceri si ruine. Despre drumul banilor in ultimii 70 de ani, la Adevarul Live, de la 11.00

De la fabrici si uzine, la afaceri si ruine. Despre drumul banilor in ultimii 70 de ani, la Adevarul Live, de la 11.00

1 la Combinatul chimic Craiova, Combinatul petrochimic Pitesti, Combinatul chimic Ramnicu Valcea, Uzina de superfosfati si acid sulfuric de la Navodari, Combinatul chimic de la Braila, Uzina de detergenti de la Ploiesti, Combinatul petrochimic Ploiesti, Combinatul chimic de la Turnu-Magurele, Combinatul chimic din orasul Victoria, Uzina de tevi de la Roman, Fabrica de rulmenti de la Barlad, unitatile siderurgice de la Alba-Iulia, Bucuresti, Buzau, Roman, Hunedoara, Campia Turzii sau Slatina.

acum 110 luni (30 Sep 2014)

"Se traia mai bine in comunism", o afirmatie devenita cliseu, dar clar raspicata de mai bine de jumatate de romani, dupa cum se arata, in sondajele de opinie. Cei mai multi dintre ei (62%) regreta, printre altele, faptul ca aveau locuri de munca, ca traiul era decent (26%) si ca aveau siguranta zilei de maine (12%). Peste 40 de ani in urma, in stilul specific propagandistic, la fel de clar pronuntate, sunt "marile realizari" ale regimului comunist. Cateva dintre ele: fabricile de amoniac si acid azotic de la Targu Mures, grupul de ingrasaminte azotoase nr. 1 la Combinatul chimic Craiova, Combinatul petrochimic Pitesti, Combinatul chimic Ramnicu Valcea, Uzina de superfosfati si acid sulfuric de la Navodari, Combinatul chimic de la Braila, Uzina de detergenti de la Ploiesti, Combinatul petrochimic Ploiesti, Combinatul chimic de la Turnu-Magurele, Combinatul chimic din orasul Victoria, Uzina de tevi de la Roman, Fabrica de rulmenti de la Barlad, unitatile siderurgice de la Alba-Iulia, Bucuresti, Buzau, Roman, Hunedoara, Campia Turzii sau Slatina. Cat de profitabile au fost, de fapt, afacerile de stat?

La aceste intrebari au raspuns istoricul Gheorghe Onisoru si academicianul Lucian Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica (component al Institutului National de Cercetari Economice, din cadrul Academiei Romane) intr-o noua intalnire "Dreptul la memorie. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro