De la condiment la medicament: Sofranul Orientului, remediu in medicina ayurvedica

Pe langa aceste substante, curcuma mai contine si un pigment galben-portocaliu cunoscut sub numele de curcumin, despre care se spune ca ar avea efecte asemanatoare unor medicamente de sinteza precum hidrocortizonul si fenilbutazona, fara a avea efectele toxice, secundare pe care le au acestea.

acum 71 luni (10 Aug 2016)

Curcuma mai este cunoscuta si sub denumirea de turmeric sau, mai popular, sofran indian.

In medicina ayurvedica curcuma este folosita pe post de antiseptic, antibacterian si antiinflamator, iar cercetarile de ultima ora o indica drept un important remediu in cancer, in boala Alzheimer, precum si in afectiunile ficatului.

Planta este cunoscuta pentru cantitatile mari de fier, mangan, potasiu, vitamin B6 si fibre pe care le contine, dar si uleiuri volatile importante. Pe langa aceste substante, curcuma mai contine si un pigment galben-portocaliu cunoscut sub numele de curcumin, despre care se spune ca ar avea efecte asemanatoare unor medicamente de sinteza precum hidrocortizonul si fenilbutazona, fara a avea efectele toxice, secundare pe care le au acestea.

Curcuminul, alaturi de o alta substanta continuta de curcuma, quercitina, sunt componentele care confera acestui condiment capacitati antioxidante si distrug celulele precanceroase. De asemenea, complexul de substante din curcuma au proprietati antivirale, imbunatateste circulatia si purifica sangele, creste mobilitatea articulatiilor si are actiune cicatrizanta.

Mod de intrebuintare si contraindicatii

Cel mai la indemana ne este folosirea turmericului pe post de condiment, el dand un gust deosebit mancarii. Poate fi adaugat in orez, in locul sofranului, un condiment extrem de scump, in paste, salate, ori legume precum varza, fasole, linte, broccoli, mazare, dar si in prajituri, in special cele pe baza de mere. Carnea de pui, pestele sau fructele de mare pot fi si ele condimentate cu turmeric. De asemenea, curcuma sau turmericul, mai poate fi folosita ca ceai, tinctura ori pudra pe care o putem adauga in legume sau sucurile de fructe. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro