De la ce varsta este bine ca cei mici sa invete o limba straina
Pe de alta parte, copilul care incepe studiul limbii engleze la 10 - 12 ani, nu va beneficia de aceeasi usurinta de invatare a cuvintelor noi, a structurilor gramaticale, memoria sa nefiind la fel de receptiva, deoarece el este preocupat si de celelalte teme pentru scoala si de alte activitati suplimentare, care necesita pregatire si timp. Asadar, cheia succesului invatarii unei limbi straine pentru copii consta in doua elemente esentiale: expunerea cat mai mare la acea limba straina si o metoda de predare cu activitati care sa ii ajute pe cei mici sa asimileze natural, cu usurinta si cu placere.
>
Cu totii am vrea ca cei mici sa aiba rezultate bune la materii ca engleza, germana sau franceza. Cu cat se incepe mai devreme, cu atat e mai bine
Cand vine vorba de invatarea unei limbi straine, primul pas este sa ii expunem pe copii la o a doua limba, inca de la o varsta frageda. La o varsta mica, ei asimileaza mai repede, natural si invata o a doua sau a treia limba la fel de usor ca pe cea nativa.
Conform oamenilor de stiinta, perioada optima de asimilare a unei limbi straine, cand ei practic asimileaza melodicitatea limbii, gramatica, topica etc, in mod natural, este pana in 7 ani.
Copilul trebuie inconjurat de cantece, jocuri si povesti in limba pe care vreti sa o asimileze in mod natural. La varsta de 4-5 ani copilul nu e receptiv la metoda clasica de predare, insa poate invata prin activitati amuzante si placute, cum ar fi un cantecel.
O alta metoda eficienta - folosita din plin in predarea limbii engleze la cei mici - este TPR - adica Total Physical Response-, care include cantecele si joculete de miscare, cu manutele, batut din palme, poezii ritmice, pe care cei mici le indragesc si le memoreaza cu placere, repetandu-le pe tot parcursul zilei, spre mirarea si incantarea parintilor, bineinteles.
Pe langa toate acestea, daca unul dintre parinti este fluent in limba engleza si poate vorbi cu el doar in acea limba, copilul asociaza persoana careia i se adreseaza cu limba in care trebuie sa vorbeasca. Daca in familie, de exemplu, tatal ii vorbeste copilului sau, de la inceput, exclusiv intr-o alta limba, iar mama in limba romana, copilul li se va adresa fiecaruia in limba respectiva, cu usurinta, el asociind imediat persoana cu limba respectiva.
Copilul care invata limba engleza de timpuriu, se obisnuieste cu muzicalitea acesteia, recunoaste anumite cuvinte in limba vorbita (filme, cantece, conversatii) si ii este mult mai usor sa continue studiul limbii straine la scoala. Pe de alta part... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro