De la autostrada suspendata la Banca Municipalitatii

De la autostrada suspendata la Banca Municipalitatii

In cadrul unei dezbateri televizate care a avut loc marti seara, Catalin Predoiu, candidatul PNL pentru Primaria Muncipiului Bucuresti, a lansat o idee pe care el a considerat-o inovativa: o banca a municiplaitatii care sa rotunjeasca bugetul Bucurestiului.

acum 98 luni (25 May 2016)

In cadrul unei dezbateri televizate care a avut loc marti seara, Catalin Predoiu, candidatul PNL pentru Primaria Muncipiului Bucuresti, a lansat o idee pe care el a considerat-o inovativa: o banca a municiplaitatii care sa rotunjeasca bugetul Bucurestiului. Ideea pare la prima vedere buna dar, exista o lunga serie de motive care demonstreaza ca Bucurestiul pur si simplu nu are nevoie de o astfel de aventura. O banca ar putea, cel putin la nvel teoretic, sa controleze si chiar sa inmulteasca banii municipalitatii sau ar putea acorda credite avantajose acesteia, in conditiile capitalizarii din alte surse, aici pot incepe insa problemele.

In primul rand intervine acel element de risc pe care nu il putem asuma, nici ca locuitori ai Bucurestiului dar nici ca oras. Practic, Catalin Predoiu vrea sa foloseasca bani de la Primarie pentru a deschide o banca despre care nu stim daca va functiona sau nu. Atunci cand iei credite, fie personale, fie de investitii, cauti in general banci cunoscute, care au un brand solid si care astfel prezinta incredere. Da, Bucurestiul este un oras bogat, PIB-ul fiind peste media europeana, si teoretic ar putea exista bani, dar vor avea incredere bucurestenii sa acceseze serviciile bancii? Avem raspuns clar doar la ultima intrebare: cetatenii Capitalei care se vor trezi ca pe langa darile pe care le achita la buget au de acoperit, pe termen lung, si o datorie inregistrata de o banca ratata. ... Citeste intreg articolul pe evz.ro