De ce zvastica este la moda in vestul Ucrainei

Asa ca Stakhiv a ales o alta reprezentare: zvastica, putin modificata, pe care Hitler a adoptat-o ca emblema a Partidului Nazist in 1920 si pe care milioane de europeni, inclusiv milioane de ucraineni, o asociaza cu moartea. De fapt, multi nationalisti si organizatii de tineret de extrema dreapta din Ucraina folosesc simboluri pe care milioane de ucraineni le asociaza cu armata nazista care a ocupat si a brutalizat Ucraina in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. "La fel cum bunicii nostri au cerut libertate pentru Ucraina de la imperiile straine, asa cerem si noi libertate de la cotropitorii rusi astazi", a declarat unul dintre liderii miscarii, Yarina Volosin, care purta o rochie rosie si avea o poseta neagra.

acum 72 luni (18 Oct 2014)

Ostap Stakhiv, liderul organizatiei politice a nationalistilor ucraineni "Ideea unei Natiuni", a cautat sustinere populara timp de multi ani, fara a avea prea mult succes. Atunci, tanarul de 28 de ani a inceput sa se gandeasca ca poate e ceva gresit la sigla partidului - un leu care se catara pe un deal prapastios. Asa ca Stakhiv a ales o alta reprezentare: zvastica, putin modificata, pe care Hitler a adoptat-o ca emblema a Partidului Nazist in 1920 si pe care milioane de europeni, inclusiv milioane de ucraineni, o asociaza cu moartea. La inceputul acestei saptamani, Stakhiv era ocupat sa instaleze cinci corturi in jurul orasului vestic ucrainean Lviv pentru campania electorala de luna aceasta. Publicatia organizatiei, care are doua zvastici pe prima pagina, a fost distribuita impreuna cu alte materiale de propaganda, iar Stakhiv si ajutorul sau, Yulia, s-au minunat de cata putere este in acest simbol. Acest simbol mai este reprezentant si pentru toate lucrurile negative pe care presedintele rus Vladimir Putin le spune despre Ucraina, cum ca tara este ocupata de nazisti. El spune ca face campanie in opozitie fata de "oligarhii care conduc tara, adevaratul inamic al Ucrainei" si misiunea sa este opusa politicii actualului presedinte, miliardarul Petro Porosenko care, sustine Stakhiv, nu vede imaginea de ansamblu. Cei care ni se alatura stiu exact ce vor si sunt gata sa mearga pana la capat pentru a obtine", explica Stakhiv. Astazi, "Ideea unei Natiuni" este reprezentat in 14 regiuni din Ucraina si numara peste 1.000 de activisti, a spus liderul partidului jurnalistilor "Daily Beast".

FOTO ZDF Un purtator de cuvant pentru batalionul de voluntari Azov, unde simbolurile naziste sunt comune, a negat intr-un final, spunand ca nu au nicio legatura cu Hitler. El a insistat ca insemnele batalionului cu origini in "Wolsfangel" al nazistilor, cea de-a doua Divizie SS Panzer care a luptat cu rusii pe Frontul de Est, nu inseamna nimic altceva decat litera "N" taiata. De f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro