De ce vor magistratii sa devina doctori cu ajutorul unui presedinte de partid
In baza de date a Bibliotecii Nationale a Romaniei, oricine este interesat de subiect poate accesa lista doctoratelor in siguranta nationala si drept, coordonate de vicepremierul, profesorul universitar Gabriel Oprea, in cadrul scolii doctorale a SRI. Si chiar o fac, la ora actuala, existand un numar impresionant de mare de magistrati care opteaza sa se specializeze in terorism si siguranta nationala, la scoala SRI, desi ar putea face acelasi lucru in interiorul unei facultati de drept.
In baza de date a Bibliotecii Nationale a Romaniei, oricine este interesat de subiect poate accesa lista doctoratelor in siguranta nationala si drept, coordonate de vicepremierul, profesorul universitar Gabriel Oprea, in cadrul scolii doctorale a SRI. La o prima citire, se observa ca pe lista respectiva nu exista nume de absolventi obisnuiti ai Academiei Nationale de Informatii, ci numai personaje notorii, care au detinut in trecut sau detin functii importante in institutiile statului roman.
Din cauza deficitului de personal al bibliotecii, procesarea acestor date se face cu o intarziere de doi ani, o situatie actuala a doctoratelor coordonate de Oprea, aflandu-se, potrivit legii, la Ministerul Educatiei. Cata vreme Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti nu a dat un verdict in privinta suspiciunilor de plagiat in cazul doctoratului lui Oprea si in privinta traseului sau academic, totul este in regula, in acest moment, din punct de vedere legal. Oprea este coordonator de doctorate in cadrul scolii doctorale a SRI, este normal ca personalitatile din sistem sa-si perfectioneze studiile in cadrul institutiei sale de invatamant superior.
Marea problema din punct de vedere etic se ridica la magistrati, iar tacerea suspecta din sistemul de justitie pe aceasta tema spune multe lucruri. Cum se poate ca intr-o tara fosta comunista, in care justitia a fost subordonata, timp de aproape 50 de ani, atat serviciilor secrete, cat si partidului unic, reticentele din prezent fiind absolut justificabile, breasla magistratilor sa accepte ca procurori si judecatori sa dezvolte ''relatii academice'' cu politicieni influenti, activi in partide, in cadrul scolii doctorale a SRI? Nu putem vorbi de o incompatibilitate morala, in acest caz, dat fiind ca unul dintre dezideratele tarii este independenta justitiei si distantarea ei de mediul politic?
De ce CSM tace si nu lanseaza o dezbatere publica pe tema, stiut fiind ca in interiorul sau exista magistrati cu mas... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro