De ce unii oameni au parul cret. Gena vinovata de atitudinea rebela a podoabei capilare

De ce unii oameni au parul cret. Gena vinovata de atitudinea rebela a podoabei capilare

Cercetatorii australieni de la Queensland Institute of Medical Research au analizat in 2009 profilul a peste 4.000 de persoane caucaziene pentru a descoperi exact gena responsabila pentru tipul podoabei capilare. Seful echipei de cercetatori, profesorul Nick Martin care a mostenit de la mama sa parul cret, si-a propus, mai exact, sa descopere care este mutatia genetica "vinovata" de atitudinea rebela a parului sau.

acum 44 luni (21 Mar 2016)

Cercetatorii australieni de la Queensland Institute of Medical Research au analizat in 2009 profilul a peste 4.000 de persoane caucaziene pentru a descoperi exact gena responsabila pentru tipul podoabei capilare.

Seful echipei de cercetatori, profesorul Nick Martin care a mostenit de la mama sa parul cret, si-a propus, mai exact, sa descopere care este mutatia genetica "vinovata" de atitudinea rebela a parului sau.

Potrivit studiului citat de The Telegraph, in decembrie 2009, si publicat in American Journal of Human Genetics, 45% din populatia europeana are parul drept, 40% parul ondulat si numai 15% par cret.

Parul cret apare destul de rar in randul populatiei caucaziene, motiv pentru care cercetatorii au aratat ca, desi exista tendinta de a fi mostenit genetic, el poate sa apara si spontan, prin "accidente genetice".

Profesorii Nick Martin si Sarah Medland au descoperit ca gena trichohialina TCHH din cromozomul X este factorul primordial in determinarea tipului de par al unei persoane.

Gena TCHH este cunoscuta inca din 1993, insa abia in urma studiului australian din 2009 s-a descoperit ca prezinta o serie de mutatii care apar spontan si care genereaza forme diferite de ondulare a tipului de par. Cercetatorii arata ca parul cret apare ca urmare a unui tip de cheratina care se depune pe marginea firului de par, determinand tipul de ondulare.

Parul cret intalnit in randul populatiei caucaziene este o varianta a tipului de par cret intalnit pe continentul african.

Prin studierea genei TCHH, cercetatorii si-a propus chiar inventarea unor tratamente prin care sa se poata modifica in laborator structura unui anumit tip de par, respectiv cel cret sa poata devenidrept, iar parul drept sa se poata transforma in par cret. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro