De ce trebuie evitate certurile parintilor in fata copilului

De ce trebuie evitate certurile parintilor in fata copilului

In esenta, cearta este normala si parintii ajung la ea fie pentru ca parintii au puncte de vedere diferite sau pentru ca aduc acasa frustrari si le revarsa asupra partenerului de viata. Nu este cinstit sa semanam in mintea lor curata ideea ca sunt mici judecatori ai vietii noastre de cuplu si, cu atat mai putin, ca sunt datori sa tina cu unul dintre parinti pentru ca acesta nu are alt sprijin.

acum 76 luni (14 May 2018)

Pentru un copil, fie ca are trei sau sapte ani, faptul ca isi vede parintii certandu-se poate avea efecte traumatizante daca aceste certuri se repeta. Dupa cum spune psihologul Raluca Mihaescu, "pentru un copil, mama si tata reprezinta totul, pentru ca acestia ii ofera iubire, siguranta si protectie. Automat, in mintea copilului apar intrebari si nu mai stie daca se poate bizui pe parintii sai pe mai departe. Copilul se va intreba si daca parintii vor reactiona intr-un mod similar cu el atunci cand va gresi si va deveni foarte sensibil la orice ridicare a vocii de catre unul dintre parinti".

In esenta, cearta este normala si parintii ajung la ea fie pentru ca parintii au puncte de vedere diferite sau pentru ca aduc acasa frustrari si le revarsa asupra partenerului de viata. Acestia au nevoie de armonie, de pace si de stabilitate. E foarte greu sa ajungi in punctul in care sa faci un pact cu partenerul de viata si apoi sa-l si pui in practica. Parintii trebuie sa negocieze cat pot de calm, sa faca compromisuri si, mai presus de toate, sa se impace. Aceste dispute cu final fericit sunt o lectie fireasca si pentru adulti si pentru copii. Conflictele gestionate prost vor crea o stare de nesiguranta si teama in sufletul copilului", precizeaza Raluca Mihaescu. Indiferent cum i-ar fi parintii, copilul ii iubeste la fel de mult si de neconditionat. Nu este cinstit sa semanam in mintea lor curata ideea ca sunt mici judecatori ai vietii noastre de cuplu si, cu atat mai putin, ca sunt datori sa tina cu unul dintre parinti pentru ca acesta nu are alt sprijin. Cum sa denigrezi mama, cum sa il descrii pe tata ca pe un personaj negativ cand stii ca un copil are nevoie de amandoi in egala masura? E la indemana pentru un parinte sa se victimizeze in fata copilului care il adora si sa aiba parte de sprijinul unui suflet curat si dedicat. Insa ruptura de celalalt parinte, chiar si temporara, ii stirbeste increderea in familia lui si in propria-i pe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro