De ce trebuie Ciolos sa isi caute slujba
De fapt nu prea e, că așa cum am scris repetat și eu, și Andra Martinescu de la Cambridge, politica noastră externă suferă din cauza aceastei abordări, dar nu o să o dregem acum, in climatul extern actual și intr-o dezbatere publică internă in care Cumpănașu ne informează că el a prezis inaintea papei că incepe al treilea război mondial și că haidem la el odată, iar Moise Guran prezice că marile puteri vor veni cu o conferință de pace să impartă Siria. Asta arată grave probleme de discernămant și informare la nivelul administrației prezidențiale- cronice, dat fiind că in ianuarie au numit un consilier cu siguranța națională care a fost umflat de DNA după ce servciile ii dăduseră verde, iar in noiembrie nu știau ce le-ar fi putut spune orice moderator TV, că dna Guseth nu are nici dreptul și nu poate vorbi public- iar pe vremea cand iși utiliza propriul discernămant și nu se lăsa folosită de alții s-ar fi ferit să o facă. Evident, Cioloș și-ar fi putut risca mandatul printr-o ordonanță de urgență, că- să fie clar pentru toți cei care pricep mai greu sau dezinformatorii profesioniști- problema modificării legislației cu un an inainte de alegeri se pune doar atunci cand e vorba de modificări care ar retrange drepturile cuiva sau ar face inegală competiția electorală, nu invers, dacă vrei să corectezi probleme de reprezentativitate, cum vrem noi cu cele două tururi de scrutin, poți să o faci și cu o săptămană inainte de alegeri.
Guvernul de tehnocrați intr-o țară unde partidele au alunecat pe panta populismului și corupției este o idee bună, iar Dacian Cioloș e cel mai bun om care il putea conduce. In loc de această cale curajoasă, care s-ar fi putut negocia cu partidele sub presiunea unei străzi entuziaste (azi strada e furioasă, o mare diferență), s-a preferat blatul cu partidele pe tema alegerilor la primari și incercarea de a forma o nouă majoritate cu cost minim pentru a aduce un guvern liberal.
A fost un an pierdut de Klaus Iohannis, parțial caștigat de PSD și net pierdut de liberali, care au convins noua societate civilă - tanără și foarte tanără- că viitorul nu poate veni decat prin formațiuni politice radical noi. Ca atare, noul guvern vine in ultima clipă, pe un fond de scepticism deja instalat in locul energiei pozitive de acum un an și pe o situație externă in care nu mai avem avantajele din ianuarie trecut- atatea cate erau ele, parte și din vina noastră. Chiar cu un program de guvernare așa de incropit că nu a mai fost timp de editare, ce să mai spun de corectură, Cioloș știe in fond ce are de făcut și după părerea mea e capabil să facă.
Acel cineva nu poate decat să inceapă să reorganizeze din temelii felul arhaic, neprofesionist și corupt in care funcționează guvernul Romaniei- numai dacă schimbi felul in care se pregătesc și desfășoară ședințele de guvern e un salt astronomic. Ca și despre potențialul indiscutabil pozitiv al guvernului, mai ales al eurocraților aduși de la Bruxelles- restul sunt acolo ca să nu se schimbe mare lucru, dar dacă opresc parandărătul prin simplul fapt că nu sunt oameni politici tot e bine. Instituțiile de forță și-au pus miniștri in zonele strategice, deci au direct și pe față preferații lor, chiar dacă nu or fi ofițeri acoperiți-tocmai au dat cu subsemnatul că nu sunt.
De fapt nu prea e, că așa cum am scris repetat și eu, și Andra Marti... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro