De ce sunt si profesorii responsabili pentru actuala situatie din invatamant? | OPINIE

In invatamantul preuniversitar sunt materii la care manualele nu au mai fost revizuite de foarte multi ani si din acest motiv nu mai concorda cu actualele programe de invatamant, iar calitatea continuturilor lasa mult de dorit, facandu-le inutilizabile. De curand, a aparut apelul "Dreptul la educatie", semnat de sute de cadre didactice si intelectuali de seama din societatea romaneasca. Ei ii transmit ministrului Educatiei ca actiunea sa afecteaza drepturi fundamentale - cum ar fi: dreptul profesorului de a-si alege resursele didactice, dreptul de a publica, dreptul parintilor de a calibra si directiona educatia propriilor copii, dreptul statului de a investi in educatie - si ca limitarea acestor drepturi se asociaza cu cenzura.

acum 62 luni (28 Sep 2017)

Invatamantul preuniversitar romanesc se confrunta, in acest moment, cu o mare dilema: au voie profesorii sa recomande cumpararea unei carti ce reprezinta un suport necesar pentru buna desfasurare a lectiei?! Tot in acest document se precizeaza ca, in cazul in care nu va fi respectata aceasta obligatie, Ministerul Educatiei Nationale isi rezerva dreptul de a sesiza organele de stat abilitate in legatura cu incalcarea cu vinovatie a prevederilor art.

In invatamantul preuniversitar sunt materii la care manualele nu au mai fost revizuite de foarte multi ani si din acest motiv nu mai concorda cu actualele programe de invatamant, iar calitatea continuturilor lasa mult de dorit, facandu-le inutilizabile. De aceasta situatie au profitat unele edituri care au scos pe piata, an de an, suporturi de curs ce contin atat partea teoretica aferenta fiecarei lectii din programa, cat si partea aplicativa realizata in conformitate si dupa structura examenelor nationale. Competitia a facut ca aceste instrumente didactice sa aiba o calitate satisfacatoare, fiind acceptate de majoritatea profesorilor si parintilor. Pretul este modic - spre exemplificare, pretul unei culegeri de matematica este comparabil cu pretul unui pachet de tigari. Folosind o strategie de marketing, editurile imbogatesc continutul in fiecare an si pentru ca aceste carti sa nu poata fi transmise de la o generatie la alta sau pentru a nu se crea un stoc suficient si necesar in bibliotecile scolare.

Actiunea ministerului lezeaza grav procesul de invatare

Manualul reprezinta interfata dintre notiunile predate si activitatea propriu-zisa de invatare. Acesta este un instrument de lucru indispensabil pentru elevi, pentru ca urmeaza indeaproape programa analitica, exprimand intr-un limbaj adecvat ceea ce este necesar pentru ca elevii sa poata atinge obiectivele pedagogice cuprinse in programa scolara. Fara a-l suspecta pe ministrul Educatiei de interese meschine, consider ca actiunea de inter... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro