De ce sunt mezelurile rosii si de ce devin lipicioase. Ce mancam cand consumam salam, parizer sau sunca din comert
Nu va atingeti de mezelurile ieftine, daca tineti la sanatate Mezelurile sunt accesibile ca pret, asa ca romanii le considera potrivite pentru o masa rapida si rece, pentru sandvisul din recreatie al copiilor. Si medicul Simona Dragoi, specialist in igiena alimentatiei si nutritie atrage atentia ca " acea culoarea rosie a mezelurilor provine de la nitriti de sodiu si de potasiu, care stabilizeaza culoarea si creste perioada de valabilitate a produsului. Se mai adauga fosfati si polifosfati de sodiu, de potasiu, de calciu, de magneziu, acele E-uri reglementate de legislatie.
Nu va atingeti de mezelurile ieftine, daca tineti la sanatate
Mezelurile sunt accesibile ca pret, asa ca romanii le considera potrivite pentru o masa rapida si rece, pentru sandvisul din recreatie al copiilor. E- urile trecute acolo nu explica clar continutul lor de fapt", spune Liana Contiu, nutritionist- dietetician, specialist in Nutritie Clinica si Comunitara din Targu Mures. De obicei pretul mic si termenul de valabilitate indelungat ne poate confirma banuiala ca sunt niste produse artificiale.
Dincolo de carne de proasta calitate, se foloseste o cantitate mare de apa si grasime care maresc cantitatea de produs. "Cantitatea de carne e nesemnificativa, o mare parte sunt tocaturile - carne dezosata mecanic- in mare parte resturi de carne.
Si medicul Simona Dragoi, specialist in igiena alimentatiei si nutritie atrage atentia ca " acea culoarea rosie a mezelurilor provine de la nitriti de sodiu si de potasiu, care stabilizeaza culoarea si creste perioada de valabilitate a produsului. Se mai adauga fosfati si polifosfati de sodiu, de potasiu, de calciu, de magneziu, acele E-uri reglementate de legislatie. Se mai poate adauga amidonul modificat, sare in cantitate mare, faina de soia- recomandata ca si proteina vegetala, dar nemodificata genetic!". Colorantul este folosit de zeci de ani la colorarea tesaturilor, dar a fost "adoptat" si in industria carnii sau cea a laptelui. Uneori, pe etichetele mezelurilor nu este mentionat ca E120 ci cu numele de Cosenila, producatorii sperand in acest fel ca nu veti sti despre ce este vorba.
Colorantul E 120 este autorizat in Romania pentru toate tipurile de produse alimentare si nu prezinta riscuri pentru sanatate daca este utilizat in dozele admise de legislatie, de exemplu 100 g la kilogram pentru anumite tipuri de mezeluri.
Numai ca ar trebui sa stiti ca un kg din acest colorant este produs din aproximativ 100.000-... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro