De ce stigmatizeaza romanii cu indarjire bolnavii psihic

De ce stigmatizeaza romanii cu indarjire bolnavii psihic

Credintele si atitudinile discriminatorii fata de persoanele cu probleme psihice sunt intretinute de mai multi factori. Boala mintala este privita de societate ca un proces continuu de destructurare si deterioarare, iar solutiile de tratament - inefeciente sau lipsite de efect. Societatea, prin factorii de decizie, trateaza problematica bolii psihice cu multa retinere sau chiar indiferenta, refuza sa acorde sprijin si sa dezvolte programe de educatie sau preventie, evita sa abordeze aceste subiecte public, decat in situatii extreme si cu inalt impact emotional (sinucideri, omoruri, violuri, accidente, etc.)", mai spune cunoscutul psiholog.

acum 78 luni (19 Mar 2016)

Credintele si atitudinile discriminatorii fata de persoanele cu probleme psihice sunt intretinute de mai multi factori. "Lipsa de educatie medicala si psihologica a populatiei este sursa principala care genereaza aceasta atitudine de invalidare si discriminare a bolnavilor psihici", explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan. Mersul la psiholog, chiar si pentru o stare depresiva sau anxioasa, este inca vazut de multi ca un lucru rusinos, ceea ce-i face pe cei care poate ar avea nevoie de ajutor sa aiba dificultati in recunoasterea problemei si solicitarea unui ajutor. De aici, impulsul de a-I si trata diferentiat", arata psihologul. Rezervele pe care le avem cu privire la acceptarea persoanelor care sufera de o boli psihice in viata sociala pleaca de la felul in care percepem acesti oameni. Boala mintala este privita de societate ca un proces continuu de destructurare si deterioarare, iar solutiile de tratament - inefeciente sau lipsite de efect. O a treia atitudine pleaca de la ideea ca persoanele cu boli psihice ar fi iresponsabile si lipsite de discernamant si in consecinta n-ar mai fi capabile sa functioneze profesional, social sau familial", spune Ionut Ghiugan.

"In afara problemelor sociale si a celor care vin din propria boala, persoanele diagnosticate cu tulburari psihice se confrunta in mod real si cu propria stigmatizare traind sentimente de vina, rusine sau inadecvare. In aceste conditii, singura stategie pe care o pot adopta este sa ascunda boala fata de ceilalti oameni si sa refuze constient sau nu, diagnosticul primit", explica specialistul. Daca pe seama unor pacienti diagnosticati cu diverse forme de cancer sau cu alte boli grave, aproape niciodata nu se fac glume, ridiculizarea persoanelor cu afectiuni psihice este, dintotdeauna, aproape o regula. Societatea, prin factorii de decizie, trateaza problematica bolii psihice cu multa retinere sau chiar indiferenta, refuza sa acorde sprijin si sa dezvolte programe de educatie sau preventie,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro