De ce se tergiverseaza procesele altor trei tortionari

De asemenea, IICCMER a solicitat Parchetului Militar Cluj inceperea urmaririi penale pentru Teodor Sarbu, fost subofiter de Securitate, pe care il acuza ca a participat la mai multe arestari de persoane, fiind implicat si in anumite misiuni care au dus la executarea prin impuscare a unor arestati. Aceasta este acuzat ca, in perioada in care a asigurat "paza si aplicarea regimului de penitenciar", in mai putin de un an au murit cel putin 22 de detinuti politici care aveau intre 39 si 71 de ani, sustine IICCMER.

acum 100 luni (11 Feb 2015)

Alti trei tortionari ar putea ajunge in instanta de judecata. Biografia si marturiile supravietuitorilor, prezentate drept probe in dosar, erau, insa, publice de cativa ani.

Acum doi ani, fostul presedinte IICCMER, Andrei Muraru, anunta ca institutul detinea o lista cu 35 de persoane, care ar mai fi in viata, asupra carora exista indicii serioase cu privire la comiterea unor abuzuri in penitenciarele comuniste, pentru care pot raspunde astazi penal. Ieri, actuala conducere a sustinut ca, de fapt, lista tortionarilor este mult mai mica, cercetarile se concentreaza pe doar 13 persoane si nici aceasta cifra nu este una definitiva. "In legatura cu lista celor 35 de tortionari, nu a existat o cercetare serioasa care sa sustina acest numar. La momentul acela fosta conducere nu a tinut cont de argumentele mele, in 12 cazuri investigatia s-a suspendat din lipsa de probe. Cu un calcul simplu, putem deduce ca ofiterul ar fi ajuns sef intr-un lagar la frageda varsta de 5 ani.

Refic Fizula este fost ofiter politic al unui penitenciar din Fagaras, care ar fi responsabil de aplicarea unui regim de detentie ce a dus la decesul a cel putin 22 de detinuti politici. Neculai Tilici este fost comandant de penitenciar la Oradea, pe care il acuza de aplicarea unui regim de detentie care a dus la decesul a cel putin noua detinuti politici.

De asemenea, IICCMER a solicitat Parchetului Militar Cluj inceperea urmaririi penale pentru Teodor Sarbu, fost subofiter de Securitate, pe care il acuza ca a participat la mai multe arestari de persoane, fiind implicat si in anumite misiuni care au dus la executarea prin impuscare a unor arestati.

Toate-s vechi si noi sunt toate

In mapa de prezentare a celor trei cazuri putem observa, insa, ca informatiile despre presupusii tortionari sunt vechi de cativa ani. In conditiile in care principala miza, pentru solutionarea acestor cazuri, este timpul, persoanele acuzate avand varsta inaintata, intrebarea care ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro