De ce se planteaza brazi la mormantul unui tanar decedat. Ceremonia ortodoxa are la origine un ritual precrestin

De ce se planteaza brazi la mormantul unui tanar decedat. Ceremonia ortodoxa are la origine un ritual precrestin

"Bradul are o simbolistica aparte, aceea de dublu al sufletului" Chiar daca obiceiul impodobirii bradului de Craciun, spre exemplu, este relativ nou in Romania, prezenta bradului in ritualul de nunta si de inmormantare vine de foarte demult. Sunt zone in care se considera ca nu orice brad, ci unul anume este destinat fiecarui tanar, de aceea procesul de cautare este un ritual in sine, sunt altele in care la nunta, sau, in cazurile nefericite, la inmormantare se taie chiar bradul care, la nasterea tanarului, i-a fost destinat drept "frate" in natura.

acum 49 luni (31 May 2016)

Obiceiurile care inca se mai pastreaza in anumite zone din Oltenia isi au radacinile dinainte de crestinism, spune etnograful Muzeului Judetean Olt, Claudia Balas.

"Trecerea de la politeism la monoteism n-a fost un proces usor, aceasta si este explicatia faptului ca o serie de obiceiuri dinainte de crestinism s-au transmis, intr-o forma sau alta. Peste altele biserica a asezat sarbatori noi si semnificatii noi, insa anumite ritualuri au ramas doar in practica omului de la sat, acceptate insa de biserica.", spune etnograful.

Printre obiceiurile legate de ritualul de inmormantare se pastreaza in Oltenia, pana astazi, acela al impodobirii unui brad la moartea unui tanar. In anumite localitati chiar este sadit un brad la mormantul tanarului decedat, astfel ca, atunci cand intalnesti un brad in cimitir, aproape ca devine inutila cercetarea datelor inscrise pe cruce, fiind evident ca e vorba de mormantul unui mort prematur.

"Bradul are o simbolistica aparte, aceea de dublu al sufletului"

Chiar daca obiceiul impodobirii bradului de Craciun, spre exemplu, este relativ nou in Romania, prezenta bradului in ritualul de nunta si de inmormantare vine de foarte demult. Sunt zone in care se considera ca nu orice brad, ci unul anume este destinat fiecarui tanar, de aceea procesul de cautare este un ritual in sine, sunt altele in care la nunta, sau, in cazurile nefericite, la inmormantare se taie chiar bradul care, la nasterea tanarului, i-a fost destinat drept "frate" in natura. Bradul impodobit la inmormantare face parte din ritualul obisnuit al nuntii si tine de faptul ca nu-i dai drumul tanarului Dincolo nenuntit, ramane de incheiat un proces, un firesc al vietii", spune etnograful.

Daca la nunta bradul este adus cu bucurie si impodobit de prietenii mirilor, facand parte chiar din ceremonia cununiei, ulterior bradul impodobit fiind fixat la stalpul casei, ca o... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro