De ce se imputineaza romanii. Solutii pentru oprirea declinului demografic

De ce se imputineaza romanii. Solutii pentru oprirea declinului demografic

Criza si instabilitatea economica si sociala din ultimul an si jumatate au facut ca declinul demografic sa se acutizeze in 2017, cand Romania a pierdut 70.000 de persoane, cu 27,5% mai mult decat in anul anterior. In intregul an 2017, in Romania au murit 1.361 de copii cu varsta de sub un an, in scadere fata de 2016, cand au murit 1.381 copii cu varsta sub un an, si fata de 2015, cand au murit 1.503.

acum 56 luni (13 Feb 2018)

Criza si instabilitatea economica si sociala din ultimul an si jumatate au facut ca declinul demografic sa se acutizeze in 2017, cand Romania a pierdut 70.000 de persoane, cu 27,5% mai mult decat in anul anterior. Asa arata cele mai recente statistici furnizate de Institutul National de Statistica (INS), potrivit carora natalitatea a scazut dramatic. Totodata, numarul deceselor a fost anul trecut de 260.775, cu 1,3% mai multe decat in anul anterior, evidentiaza INS. "Ne confruntam cu scaderea fertilitatii, se nasc mai putini copii, asta si pentru ca femeile prefera sa se implice mai mult in profesia lor si pun accent pe cariera. Chiar daca legea te protejeaza, atunci cand lipsesti doi ani de la locul de munca e clar ca nu revii cu aceeasi viteza. Astfel ca amana foarte mult momentul si, de regula, daca primul copil apare tarziu, renunta sa-l mai faca si pe al doilea", a aratat, la randul sau, si sociologul Mircea Kivu, precizand ca tinerii pot fi incurajati sa devina parinti doar daca nivelul de trai va fi imbunatatit.

Cum au procedat occidentalii

Insa chiar si asa, efectele s-ar vedea in zece - douazeci de ani, afirma specialistii. Au plecat romani care au intre 17 - 18 ani si 40 de ani. Mai mult, procesul migratiei masive are deja un deceniu si jumatate, ceea ce inseamna ca acesti oameni care au plecat la 20 de ani au acum copii, dar nu in Romania, ci in strainatate, unde politicile sunt complet diferite, ceea ce ii face sa nu se mai intoarca in tara. De asemenea, in prezent avem mai putini tineri care pot avea copii pentru ca a scazut natalitatea in 90.

Sociolog: "Localitatile mici sunt decapitate"

"Generatia tanara ar trebui sa aiba acces la spatiu locativ, sa obtina mai usor credite, sa li se ofere locuri de munca. Si toti se uita apatici si nu inteleg ca prin migratie, nu este exclus ca in zeci de ani sa nu mai fim majoritari", a aratat si profesorul Marin Burl... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro