De ce se cearta partidele pe data alegerilor

Scenariul PMP Pe de alta parte, propunerile Guvernului sunt respinse si de PMP care, insa, a avansat o alta varianta fata de ALDE: organizarea in premiera a alegerilor in timpul saptamanii, pe 30 noiembrie, de Sfantul Andrei. Daca, acum 20 de ani, alegerile erau in septembrie-octombrie, acum, inainte de 4 decembrie nu se pot organiza alegeri si ultima posibilitate ar fi pe 18 decembrie, ca sa respectam si mandatul de 4 ani", a comentat Hunor. Noul Parlament nu se poate intruni mai devreme de aceasta data (pentru ca nu a expirat mandatul vechiului Legislativ), dar cu conditia respectarii termenului de 20 de zile de la alegeri.

acum 48 luni (29 Jul 2016)

Guvernul intentioneaza sa organizeze alegeri parlamentare pe 4 sau pe 11 decembrie, insa nu toate formatiunile politice sunt de acord.

Copresedintele ALDE Daniel Constantin a propus ca toti parlamentarii, de la toate partidele politice, sa demisioneze pentru a se putea organiza alegeri anticipate mai devreme de luna decembrie pentru a avea o prezenta mai ridicata. El a precizat ca Guvernul a trimis catre ALDE "un material" prin care propune datele de 4 sau 11 decembrie pentru alegerile parlamentare. Pe 4 exista riscul, avand in vedere ca pe 1 decembrie avem Ziua Nationala, pe 6 decembrie o sarbatoare mare a crestinilor ortodocsi, exista riscul sa avem o participare redusa la vot. Pe 11 decembrie exista riscul sa avem, nu stiu, o vreme dificila si atunci sa avem zapezi si atunci sa nu avem o participare de asemenea masiva la vot", a argumentat Daniel Constantin. Potrivit unor surse parlamentare, ALDE este in scadere in sondajele de opinie, si de aceea ar prefera organizarea de alegeri in octombrie sau noiembrie. In plus, prezenta mica la vot, invocata de liderul ALDE reprezinta un avantaj pentru partidele mari, care au structuri in teritoriu si clientela numeroasa si un dezavantaj pentru partidele mici. Sigur, scenariul propus de ALDE este oricum nerealist, fiind greu de crezut ca toti parlamentarii si-ar da demisia.

Calculele PSD si PNL Un calcul similar, in sens invers par sa isi fi facut social-democratii, avantajati, traditional, de prezenta mica la vot. Am serioase rezerve pentru ca nici partidele nu sunt pregatite si n-o sa convingem parlamentarii aflati la trei-patru luni la sfarsit de mandat ca vrea un partid", a declarat vicepresedintele PSD Ioan Chelaru. Referitor la datele avansate de guvernanti pentru alegeri generale - 4 si 11 decembrie, Ioan Chelaru a spus ca nu vede nicio problema cat timp se incadreaza in termenul prevazut de Constitutie.

Scenariul PMP Pe de alta parte, propunerile Guvernului sunt respinse si de PMP care, in... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro