De ce se casatoresc oamenii in fata Portii Sarutului. Semnificatiile sculpturii lui Brancusi
Cu toate ca intreg Ansamblul monumental "Calea Eroilor" de la Targu Jiu - compus din Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului si Coloana "fara de Sfarsit" - a fost ridicat in memoria celor care s-au jertfit in Primul Razboi Mondial, fiind vazut ca monument funerar de catre unii cercetatori, fiecare lucrare are o semnificatie aparte, intelesurile filosofice si existentiale ale fiecarei lucrari in parte sunt mult mai profunde, pentru ca Brancusi era un ganditor deosebit de complex. Asadar, numele lucrarii, motivul de pe arhitrava, simbolul de pe stalpi, stalpii in intregime si explicatiile lui Brancusi, fac toate trimitere la Sarutul din 1907 (dar mai aproape de varianta funerara din 1910), lucrarea de inceput a sculpturii moderne", mentioneaza Sorin Buliga.
Poarta Sarutului este construita in intregime din travertin de Banbotoc. Monumentul are o inaltime totala de 5,13 m, o lungime de 6,45 m si grosimea de 1,69 m. Fiecare din cele doua picioare are o inaltime 3,25 m inaltime si o latime de cate 1,69. Stalpii sunt din placi de piatra legate pe baza de ciment si armatura de fier. Cu toate ca intreg Ansamblul monumental "Calea Eroilor" de la Targu Jiu - compus din Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului si Coloana "fara de Sfarsit" - a fost ridicat in memoria celor care s-au jertfit in Primul Razboi Mondial, fiind vazut ca monument funerar de catre unii cercetatori, fiecare lucrare are o semnificatie aparte, intelesurile filosofice si existentiale ale fiecarei lucrari in parte sunt mult mai profunde, pentru ca Brancusi era un ganditor deosebit de complex.
Astfel, in conceptia lui Barbu Brezianu, Poarta Sarutului a fost realizata in jurul reprezentarii unei imbratisari si a unui sarut intre o femeie si un barbat, care a fost stilizat de catre Brancusi. Mai mult decat atat, Brancusi a avut intentia de a ridica o Poarta a Sarutului intr-un Templu al dragostei. Cinci ani mai tarziu, artistul incepe sa exercite asupra acestei teme un travaliu de purificare: geometrismul formelor va fi accentuat, chipurile alungite si contopite aproape intr-un plan; orbitele exacerbate si stilizate in forma a doua inele concentrice sectionate de o mediana ce delimiteaza totodata fetele si corpurile personajelor. In 1916, sculptorul se arata pentru intaia oara preocupat de constructia unei adevarate Coloane a Sarutului alcatuita prin asamblarea a patru blocuri: figurile si trupurile, aproape contopite, abia se mai deosebesc, prefacute fiind in doua stane vecine, incremenite pe cele patru laturi ale acestui fragment arhitectural. Cu trei ani inaintea acceptarii ofertei de ridica un monument in cinstea eroilor gorjeni, Brancusi avusese de gand sa construiasca o alta Coloana a Sarutului pentru un ideal Templu al dragostei sau ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro