De ce sculptorii l-au reprezentat pe Stefan cel Mare de cele mai multe ori calare

De ce sculptorii l-au reprezentat pe Stefan cel Mare de cele mai multe ori calare

Catalan este salvat si, astfel, se intareste convingerea ca Moldova si voievodul ei se afla sub protectie divina", spune criticul literar si eseistul Cornelia Manicuta, in lucrarea "Stefan cel Mare, evocare istorica si mit romantic" Pe calul Voitis, Barbu Stefanescu Delavrancea il introduce in drama "Apus de Soare" pe finalul de viata al domnitorului, unde este amintit faptul ca bidiviul l-a slujit pe Stefan nu mai putin de 12 ani.

acum 34 luni (1 Oct 2017)

Cel mai mare roman al tuturor timpurilor, asa cum a rezultat dintr-un sondaj realizat in urma cu mai multi ani de televiziunea publica, Stefan cel Mare, domnitorul Moldovei, are statui si busturi in fiecare judet al tarii. Cronicarii spun ca domnitorul a iubit foarte mult aceste nobile animale si, cu autoritatea sa recunoscuta, in cei 47 de ani de domnie, a impus si supusilor sai sa fie apropiati de cai.

In Moldova pe care o conducea erau in acele vremuri nenumarate herghelii si cronicarii spun ca Stefan cel mare avea o armata de 40.000 de osteni calare. Istoricul si cronicarul polonez Jan Duglosz scria ca "Stefan daca prindea pe vre-un taran fara sageti, arc si sabie, ori ca n-a venit la oaste cu pinteni, fara mila-l osandea la pierderea capului"

Ce cai calarea Stefan cel Mare

Poate cee mai cunoscuta statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare este la Suceava si este un monument din bronz inchinat voievodului moldovean care a fost realizat in urma cu patru decenii de catre sculptorul Iftimie Barleanu.

Statuia este amplasata in Parcul Sipote-Cetate, in apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei, Statuia este confectionata din bronz turnat si il infatiseaza pe voievod calare.

Cronicarii care s-au ocupat de domnia lui Stefan cel Mare nu au lasat in operele lor marturii legate si de acest aspect, singurele fragmente in care se face vorbire despre caii pe care domnitorul i-a folosit fiind din operele scriitorilor Barbu Stefanescu Delavrancea si Mihail Sadoveanu.

In drama istorica "Apus de Soare", Barbu Stefanescu Delavrancea face referire la calul Voitis, care s-a aflat in slujba domnitorului Moldovei in ultimii sai ani de viata, in timp ce in romanul istoric "Fratii Jderi", scriitorul Mihail Sadoveanu pomeneste de armasarul Catalan. Un cal traieste in medie 25 de ani, iar domnitorul Stefan a purtat 36 de batalii si este greu de cre... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro