De ce sarutam mana preotului, crucea si icoanele. Semnificatia gesturilor de evlavie

De ce sarutam mana preotului, crucea si icoanele. Semnificatia gesturilor de evlavie

Preotul este o persoana laica, un crestin care are un har special, care implineste una din cele sapte taine: taina Sfintei Impartasanii, prin care slujitorii bisericii se hranesc cu trupul si sangele lui Iisus Hristos. Preotul face asupra acestor daruri semnul Sfintei Cruci si prin mainile lui duhul sfant preface painea si vinul in trupul si sangele lui Iisus Hristos.

acum 115 luni (20 Feb 2015)

Despre toate acestea ne-a vorbit parintele Maxim Vlad, slujitor la Catedra Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Constanta.

Preotul este o persoana laica, un crestin care are un har special, care implineste una din cele sapte taine: taina Sfintei Impartasanii, prin care slujitorii bisericii se hranesc cu trupul si sangele lui Iisus Hristos.

Impartasania, spune preotul, este rezultatul prefacerii darurilor de paine si vin aduse la altar de comunitate. Preotul face asupra acestor daruri semnul Sfintei Cruci si prin mainile lui duhul sfant preface painea si vinul in trupul si sangele lui Iisus Hristos.

Cum mainile preotului poarta trupul Domnului, s-a incetatenit obiceiul ca expresie a evlaviei ca unii crestini sa cinsteasca persoana preotului, o interfata a lui Iisus Hristos, si sa-i sarute mainile.

"Prin mainile lui, preotul pogoara pe Iisus Hristos din cer", spune parintele Maxim Vlad.

Ce spune Vechiul Testament despre cruce

Sfanta Cruce este simbolul sacrificiului mantuitorului Iisus Hristos pentru intregul neam omenesc.

Insa in momentul in care Iisus Hristos a fost rastignit pe cruce, acest blestem se transforma in binecuvantare, iar lemnul crucii divine devine un altar al iubirii lui Iisus Hristos catre oameni". Din acel moment, crucea devine simbolul prin care puterile Iadului si Moartea au fost biruite.

Biserica ordodoxa nu cinsteste lemnul din care este confectionata crucea, ci acest obiect are legatura cu sacrificiul lui Iisus Hristos.

Acelasi principiu se aplica si in cazul icoanelor, pe care sunt reprezentate chipul lui Iisus Hristos, Maicii Domnului, dar si ale sfintilor. Sfinntii sunt copii ale lui Hristos, vase ale duhului sfant", conchide preotul. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro