De ce sarbatorim pe 31 august Ziua Limbii Romane

De ce sarbatorim pe 31 august Ziua Limbii Romane

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, la 19 februarie 2013, cu 312 voturi pentru, doua impotriva si cinci abtineri, un proiect de lege prin care se instituie ziua de 31 august ca Ziua Limbii Romane. De asemenea, legea prevede ca in ziua de 31 august sa fie arborat Drapelul Romaniei, iar Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune pot include in cadrul programelor lor manifestarile dedicate acestei zile.

acum 63 luni (31 Aug 2017)

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, la 19 februarie 2013, cu 312 voturi pentru, doua impotriva si cinci abtineri, un proiect de lege prin care se instituie ziua de 31 august ca Ziua Limbii Romane.

Propunerea legislativa a fost initiata in 2011, cand 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege in care solicita proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Romane.

In legea 53/2013, se arata ca Ziua Limbii Romane poate fi sarbatorita de catre autoritatile publice din Romania si de catre reprezentantele diplomatice din strainatate, inclusiv de Institutele Culturale ale Romaniei sau alte institutii romanesti din strainatate, prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific. De asemenea, legea prevede ca in ziua de 31 august sa fie arborat Drapelul Romaniei, iar Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune pot include in cadrul programelor lor manifestarile dedicate acestei zile. In urma solicitarilor celor circa 700.000 de participanti la Marea Adunare Nationala de la Chisinau, care a avut loc la 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldovenesti a adoptat, la 31 august 1989, Legea prin care decreta limba moldoveneasca drept limba de stat, se arata pe site-ul www.moldova.org. Cu toate acestea, sarbatoarea continua sa ramana cunoscuta ca Zi a Limbii Romane, rolul limbii romane in calitate de limba de stat a Republicii Moldova fiind consfintit si in Declaratia de independenta adoptata la 27 august 1991.

In anul 2011, mai multe asociatii si organizatii romanesti din Serbia, Bulgaria, Ungaria si Ucraina au stabilit ca ziua de 31 august, zi in care in Republica Moldova este sarbatorita Ziua Limbii Romane, sa fie sarbatoare nationala a acestor comunitati romanesti, urmand ca, incepand cu anul 2012, ea sa fie sarbatorita in toate aceste comunitati. De asemenea, au solicitat si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro