De ce sa arzi sau sa nu arzi o carte?

De ce sa arzi sau sa nu arzi o carte?

> Nu e ca si cand ar fi prima ardere de carti din istoria omenirii. Numai ca una dintre trasaturile speciale ale lui homo sapiens, care ne separa de animale, este tocmai capacitatea noastra de a scrie si de a citi. Comparat cu procente de peste 70 in Finlanda sau Austria, intelegem de ce suntem pe primul loc in Europa la consumul de bere si pe ultimul loc la cumpararea de carti. Numai ca ura fata de scriitorul roman contemporan care a facut pentru vizibilitatea internationala a culturii romane mai mult decat sute de mii de concetateni ai sai este nedreapta, ticaloasa si periculoasa.

acum 95 luni (11 Apr 2016)

>

Nu e ca si cand ar fi prima ardere de carti din istoria omenirii. Cand califul Omar a intrat in Alexandria, sute de mii de carti au fost arse, pentru ca o singura carte sfanta era suficienta. In secolul al XV-lea, iezuitii care conduceau Inchizitia spaniola au pus pe foc zeci de mii de manuscrise musulmane. Si in aceeasi logica s-au aflat si luptatorii Statului Islamic, care au distrus cu ura opere de arta si au ars mii de carti aflate in biblioteca din Mosul.

De ce sa arzi sau sa nu arzi o carte?

In Romania (si nu numai) exista o lunga traditie a urii fata de intelectuali, un dispret fata de cei care se ocupa cu ideile.

Ar trebui sa vedem actiunea ca parte a razboiului milenar dintre analfabeti si alfabetizati, deoarece aceasta atitudine vorbeste in primul rand despre cei care au asumat-o si despre cei care o aplauda. In Romania (si nu numai) exista o lunga traditie a urii fata de intelectuali, un dispret fata de cei care se ocupa cu ideile. Numai ca una dintre trasaturile speciale ale lui homo sapiens, care ne separa de animale, este tocmai capacitatea noastra de a scrie si de a citi. Un cimpanzeu, oricat ar fi el de bine antrenat, nu va reusi sa scrie o carte. A uri cartile si scriitorii este o manifestare a urii fata de umanitate.

Din pacate, statisticile europene ne releva adevarata prapastie culturala in care ne aflam, stadiul de brute si semi-animalitate in care traim ca grup social. Mai bine de jumatate dintre concetatenii nostri nu citesc carti si numai 29% din romani au citit o carte in ultimul an (datele din 2013 ale Eurostat). Comparat cu procente de peste 70 in Finlanda sau Austria, intelegem de ce suntem pe primul loc in Europa la consumul de bere si pe ultimul loc la cumpararea de carti.

Rezultatele unui sondaj facut de IRES in 2011 prezentau aceiasi indicatori catastrofali ca si cei din statisticile europene. Nici calitatea actului lecturii nu este extraordinara, dintre autorii str... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro