De ce s-a impuscat in cap domnitorul Grigore Alexandru Ghica, unul dintre cei mai bogati conducatori ai Moldovei

De ce s-a impuscat in cap domnitorul Grigore Alexandru Ghica, unul dintre cei mai bogati conducatori ai Moldovei

Grigore Alexandru Ghica (1807 - 1857), cunoscut si sub numele Grigore al V-lea Ghica, a fost domnitor al Moldovei in doua randuri, intre 1849 si 1853, respectiv intre 1854 si 1856. In timpul primei sale domnii au fost infiintate doua facultati, de drept si filosofie, o scoala de mosit, una de chirurgie si un ospiciu de infirmi. Domnitorul Grigore Alexandru Ghica a fost un domnitor bogat si iubit de femei Grigore Alexandru Ghica s-a nascut intr-o familie bogata din Moldova, fiind fiul lui Alexandru Ghica si al Elenei Sturdza.

acum 100 luni (20 Mar 2016)

Grigore Alexandru Ghica (1807 - 1857), cunoscut si sub numele Grigore al V-lea Ghica, a fost domnitor al Moldovei in doua randuri, intre 1849 si 1853, respectiv intre 1854 si 1856. Acesta a fost numit la conducerea tarii odata cu instalarea pe tronul Munteniei a lui Barbu Stirbei, ca urmare a Conventiei de la Balta Liman (Turcia).

Inca de la inceputul domniei, Grigore Alexandru Ghica a incercat sa introduca masuri economice de promovare a bunastarii in tara. El a stopat abuzurile, a stimulat atat exporturile cat si importurile, scazand taxa vamala de la 12% la 5%. Aceasta a adus o imbunatatire pentru tarani, prin scadea zilelor de munca si marirea imasul. In timpul primei sale domnii au fost infiintate doua facultati, de drept si filosofie, o scoala de mosit, una de chirurgie si un ospiciu de infirmi. Din acel moment si pana in 1854 tara fiind condusa de rusi. Dupa retragerea rusilor, din acelasi an, Moldova nu redevine libera ci este ocupata de austrieci, care insa il reinstaleaza pe tronul tarii tot pe Grigore Alexandru Ghica. Grigore Alexandru Ghica a inceput sa lupte pentru unirea principatelor romane, lupta ce a continuat-o si dupa parasirea tronului. In aceeasi perioada, Teodor Bals, dusmanul lui Grigore Alexandru Ghica, a inceput sa lanseze in Europa tot felul de zvonuri jignitoare despre cel ce fusese domn al Moldovei. Vazandu-se izolat politic si exilat din propria sa tara, in seara zilei de 4 august 1857, Ghica si-a pus capat zilelor, impuscandu-se in cap.

"Iata aceasta brosura, din fiecare pagina a ei curge sange, caci ea au omorat pe Domnul Grigore Ghica", spunea Mihail Kogalniceanu in Adunarea Obsteaca din 1863 despre o revista in care domnitorul Ghica era acuzat de tot felul de fapte ce nu erau reale.

Despre presiunile politice ce l-au condus la sinucid pe Grigore Alexandru Ghica a scris insusi acesta in testamentul sau: "Sunt victima unei traume abominabile: cat de nevinova... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro