De ce riscul de inec este mai mare la Marea Neagra

Potrivit anuntului de participare, era nevoie de 143 de persoane, dintre care 76 de salvamari, doi sefi de sector, zece medici si asistente si cinci paznici in Mamaia, si de 40 de salvatori, un sef de sector, patru medici si asistente si doi paznici in Constanta. In Australia, de exemplu, in perioada 1 iulie 2014 - 20 iunie 2015 s-au inregistrat 271 cazuri de inec, dar vorbim de o tara cu o lungime a coastei de 25.760 km, fata de 225 km in cazul Romaniei, si cu un numar anual de 7,85 milioane turisti, potrivit Oficiului National de Turism. DATE Ce se intampla pe mapamond In lume, 372.000 de oameni mor in fiecare an inecati in fiecare ora, la nivel mondial 40 de persoane mor inecate peste jumatate din cei inecati au sub 25 de ani barbatii au un risc de doua ori mai mare de inec decat femeile inecul este a treia cauza de deces produs de accidente.

acum 70 luni (29 Aug 2016)

In weekend, pe litoral nu a fost o vreme ideala de plaja. De fiecare data cand se intampla asa, e periculos sa intri in apa pentru o baie. In Saturn, un barbat care venise la mare cu sotia si baiatul de numai 8 ani a intrat cu toata familia in mare. Barbatul de 40 de ani nu a mai putut fi resuscitat. Tot sambata, medicii de la Serviciul Judetean de Ambulanta au mai intervenit la patru cazuri de inec. In Eforie, pe plaja de la nudisti, un tata si fiul sau, de 6 ani, au fost salvati in ultima clipa.

"In total, de la inceputul sezonului estival, au fost inregistrate 79 de cazuri de inec. De altfel, dupa 15 august riscul de inec este mai mare decat in restul sezonului, la Marea Neagra, pentru ca vantul bate mai puternic.

Sfaturi ignorate, "vitejii" mortale

De cele mai multe ori, cei care se ineaca ignora sfaturile salvamarilor si chiar normele legislative in rigoare. Recent, unul dintre ei a trebuit sa fie scos din apa si incatusat de catre jandarmi, pentru ca-si punea singur viata in pericol. Salvamarii spun ca - desi pare paradoxal - cei care se ineaca sunt de obicei inotatori relativ buni, care ignora pericolele curentilor. De asemenea, consumul de alcool este un factor agravant.

"Isi arunca in valuri copilul"

Salvamarii cu experienta vorbesc de necunoastere si chiar de inconstienta. "Acum cateva zile, intr-unul din golfurile din Jupiter, cand valurile erau de 5-6 metri, un tata isi arunca in apa copilul, cu un colac", spune Gheorghe Lipoveanu. Dintr-o mie de balize pe care le-am avut la inceputul sezonului in sudul litoralului, nu stiu daca mai recuperam 100. Ai impresia ca esti in siguranta, ca apa este pana la genunchi, dar dintr-o data valul iti ajunge la gat, nisipiul iti fuge de sub picioare, hula de fund te trage in larg, intri in panica si s-a terminat", spune George Lipoveanu.

Salvamarii, platiti sub media pe economie

Salariul mediu net in judetul Constanta este de 1.871 de lei, potrivi... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro