De ce rezista regimul Dragnea? "Romania condusa de Dragnea se bazeaza pe sisteme de relatii si complicitati"

De ce rezista regimul Dragnea?

Numai ca, in spatele imaginii de contopist cu camasa alba fara cravata, Sultanul de Teleorman controleaza toate institutiile statului, de la Parlamentul si Guvernul, complet vasalizate, la institutiile neinsemnate de pe plan local unde roiesc viziri si mici efendi, numiti prin peschesuri si plocoane. Folosind tehnici imprumutate din erdoganism, mai ales conducerea bazata pe loialitati locale, micile cardasii si tactica guvernarii prin substituti, urmata de epurari nemiloase, inspirata din putinism si preluarea metodelor orbaniste de cultivare a unui nationalism autoritarist, regimul Dragnea face parte integranta din reteaua noilor democratii iliberale din Europa de Est.

acum 64 luni (25 Jan 2018)

>

Sultanismul, dupa cum descria Max Weber acest tip de guvernare autocratica intr-o carte aparuta postum (Economie si societate), este in principal bazat pe deciziile discretionare ale unui lider politic care adminitreaza societatea prin bunul sau plac. Aceste decizii arbitrare, care nu tin cont de binele colectiv, ci numai de intentiile private ale Sultanului au fost vizibile si in contextul vizitei premierului japonez, lasat sa stea cu mana pe tulnic in asteptarea unei intalniri la nivel inalt ce nu a mai avut loc. Pentru ca sultanul nu tine cont de faptul ca deciziile sale afecteaza imaginea tarii, liderul sultanist are obiectivele sale personale si ele prevaleaza de fiecare data in fata binelui societatii.

Weber, care a aplicat termenul in contextul a ceea ce descria drept societati patrimoniale, unde statul controleaza resursele natiunii si unde accesul la aceste resurse asigura unei bunastarea unei elite incompetente, demonstra ca sultanismul este larg raspandit in tarile orientale si, prin influenta turcomana, in cele balcanice. Guvernarea sultanica nu are scop ideologic, nu este limitata de idei si principii politice, singurul stimulent este acela de a obtine profituri materiale.

Dupa cum aratau Chehabi si Linz, in studiul clasic despre societatile neo-sultaniste, acestea functioneaza pe baza unui amestec de frica si cadouri cu care seful isi ameninta si recompenseaza subalternii de la nivel local.

Acum firmanul nu mai vine de la Marea Poarta, ci de la mica portita de pe soseaua Kiseleff. Acolo se intruneste la ceas de seara Divanul, sub forma Cex-ului, pentru a "scoate din domnie" pe cine vrea dregatorul cand considera ca nu ti-ai indeplinit obligatiile patrimoniale fata de el. Achizitionarea pozitiilor publice nu se face neaparat pecuniar, ci mai ales prin fidelitate fata de Sultanul de Teleorman.

Liderul patrimonial tipic face apel la demagogie si populism pentru a-si proiecta o imagine de tatuc benign. De ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro