De ce renunta la alaptat in masa tinerele mame din Romania: "Suntem tara cu cea mai mica rata din Europa"
Cateva mituri stau, in principal, la baza deciziei proaspetei mame de a oferi copilului de-abia nascut nu laptele matern, considerat "standardul de aur pentru sugari", ci formule care mai de care mai laudate in reclame. Zestrea de nepretuit pe care mama o transmite puiului prin lapte Femeile din mediul urban, tinerele aparent "citite" sunt primele care imbratiseaza varianta hranitului artificial, cu lapte praf, aruncand la cos, de cele mai multe ori, o serie de beneficii, printre care: - bagajul extraordinar de hormoni si anticorpi pe care ii are mama si care il feresc pe cel mic de pericole pana la formarea propriului sistem imunitar.
Cateva mituri stau, in principal, la baza deciziei proaspetei mame de a oferi copilului de-abia nascut nu laptele matern, considerat "standardul de aur pentru sugari", ci formule care mai de care mai laudate in reclame. Adesea, la baza unei decizii de a nu alapta copilul la san stau diverse mituri pe care femeia le imbratiseaza. E nevoie, insa, de rabdare din partea personalului medical (si din pacate volumul foarte mare de lucru si faptul ca trebuie sa ne impartim intre actul medical si diverse alte sarcini birocratice sunt minusuri mari), de dorinta de a alapta din partea mamei, pentru ca foarte multe viitoare mame vin in bagaj cu biberoane, iar la externare ne intreaba , dovezi clare ale faptului ca aproape ca decizia a fost luata", spune Victorita Costea, asistent medical de meserie, dar si licentiata in psihologie.
Pentru ca a observat, facand o analiza pentru perioada 1994-2017, de cand lucreaza in Maternitatea Slatina, ca numarul mamelor care renunta la alaptat tot creste, s-a gandit sa traga un semnal de alarma si in randul colegilor, cadre medicale din spital, care pot interveni pentru sustinerea mamelor in primele zile de viata ale celui mic, hotaratoare, de altfel.
"Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt ca bebelusul sa-i fie adus mamei la san la o jumatate de ora de la nastere. Evident ca, daca mama a dat nastere copilului prin cezariana, are propria durere, care de multe ori poate este mai mare decat bucuria ca a adus pe lume o floare nepretuita. Evenimentul, apropierea, trebuie sa se produca insa cat mai repede, sistemul room-in, in care copilul sta alaturi de mama tot timpul, si pe care l-am practicat si noi si speram s-o putem face din nou, dupa terminarea lucrarilor de renovare, fiind cel mai indicat.", spune asistentul medical.
Costea, insistand ca in acest caz un rol determinat in reusita il are personalul medical, care trebuie sa fie dispus sa explice mamei ce ar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro