De ce Referendumul anuntat de Iohannis nu poate fi oprit. Pericolul ordonantelor ramane

Ca imagine, se restampileaza PSD-ALDE ca o coalitie care nu e prietenoasa fata de justitie si lupta anticoruptie, miscand narativul mare in societate pe axa Justitie, in loc de axa care a adus narativul la putere : ", de declarat Radu Magdin, specialist in comunicare politica. Insa, pozitiile critice luate de presedintele Romaniei fata de intentia Guvernului Grindeanu de a adopta doua ordonante de urgenta i-au adus lui Iohannis peste 23.000 de sustinatori in ultimele sase zile. Presedintele UNJR: Intentia presedintelui discrediteaza lupta anticoruptie Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Dana Girbovan, sustine ca intentia lui Klaus Iohannis de a face un referendum pe tema gratierii si a modificarilor aduse Codurilor penal si de procedura penala relativizeaza legea si discrediteaza lupta anticoruptie, justitia fiind folosita ca arma in bataliile politice. In decurs de patru ore, 29.929 de persoane au raspuns acestei intrebari, iar rezultatele au fost urmatoarele: 23.539 de oameni (79%) au raspuns ca sunt impotriva amnistiei si gratierii, iar 6.390 (21%) au raspuns ca sunt pentru aceasta modificare propusa de Guvernul Grindeanu. Insa, potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta privind gratierea pus in dezbatere publica, pot scapa de jumatate de pedeapsa mai multe categorii de condamnati, fara a se stipula restrictii. Astfel, Articolul 2, alineatul (1) arata ca gratierea unei jumatati de pedeapsa se aplica "persoanelor care au implinit varsta de 60 ani, femeilor insarcinate (gravide) sau persoanelor care au intretinere minori cu varsta de pana la 5 ani" si care nu sunt recidiviste. De la 20 de ani la cinci ani Mai mult, potrivit prevederilor Codului Penal, persoanele peste 60 de ani mai beneficiaza de o reducere de pedeapsa, tot cu jumatate. In concluzie, un condamnat la 20 de ani, care are varsta de peste de 60 de ani, va beneficia de doua reduceri de pedeapsa, ceea ce inseamna ca poate ajunge usor la cinci ani de executare.

acum 38 luni (24 Jan 2017)

Presedintele Klaus Iohannis a trimis la Parlament cererea necesara pentru declansarea procedurii privind organizarea unui referendum national pe tema Justitiei, in general. "Poporul sa-si exprime vointa cu privire la urmatoarea problema de interes national: Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice", se arata in scrisoarea lui Iohannis. Din acest moment, Parlamentul are la dispozitie 20 de zile pentru a se constitui, in sedinta comuna, si a adopta o hotarare, care va contine un punct de vedere consultativ. Daca Parlamentul nu isi transmite punctul de vedere in termenul stabilit, presedintele emite decretul care cuprinde "problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia", potrivit Legii Referendumului.

Klaus Iohannis le-a spus jurnalistilor ca intrebarea pe care o va formula nu va contine cuvantul "gratiere" intrucat Constitutia nu este clara in ceea ce priveste organizarea de initiative pe teme fiscale sau cele precum amnistia sau gratierea. Presedintele se refera la articolul 74 din Constitutie, "Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea", prevede articolul 74 din Constitutie, invocat inclusiv de presedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Si-a dat seama ca nu e legal"

Social-democratii au interpretat formularea lui Iohannis din scrisoare drept o recunoastere a acestuia ca o consultare publica pe tema gratierii ar fi neconstitutionala. "Am primit si eu hartia de la Administratia Prezidentiala. Ce mi se pare ciudat, fata de ce am vazut aseara in anunt, ca nu se foloseste termenul de gratiere.

Liderul senatorilor PSD si presedintele Comisie Juridice, Serban Nicolae, sustine ca cele doua ordonante de urgenta... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro