De ce pun romanii nume de sfinti copiilor. Ce spun preotii despre numele care nu se regasesc in calendarul ortodox

De ce pun romanii nume de sfinti copiilor. Ce spun preotii despre numele care nu se regasesc in calendarul ortodox

Cu acest prilej preotul face insemnarea pruncului cu semnul crucii la frunte - pentru luminarea mintii si a gandurilor, la gura - pentru sfintirea cuvantului si a tot ceea ce el va rosti, pentru ca din gura lui sa iasa numai vorbe frumoase - si la piept sau inima - pentru ca aceasta sa fie sediu al intentiilor bune si pentru pazirea ei de patimi si pofte urate.

acum 45 luni (26 Apr 2018)

"La Botez, fiecare copil primeste un singur nume, caci si omul are o singura nastere si un singur suflet. Numele de botez reprezinta sufletul omului unit cu Dumnezeu prin Botez, prin credinta dreapta si fapte bune", spune parintele Ioanichie Balan in cartea "Calauza ortodoxa in familie si societate".

In traditia poporului roman, cele mai folosite nume de fata, care au legatura cu un sfant sunt: Maria-dupa numele Fecioarei Maria, Ana-dupa numele mamei Fecioarei Maria, Teodora, Irina, Magdalena, Elena, Ecaterina si multe altele care se regasesc in calendarul ortodox.

La baieti, cele mai cunoscute nume de sfinti sunt: Ioan, Matei, Luca, Vasile, Petru, Pavel, Gheorghe, Stefan, Toma, Andrei si altele. Reprezentantii Bisericii spun ca numele de botez nu se poate schimba, doar in cazul calugarilor, la tunderea in monahism, se schimba numele de botez cu unul de calugarie.

"La opt zile dupa nasterea unui copil, in randuielile bisericesti se spune ca preotul citeste pruncului o rugaciune numita "Rugaciunea la insemnarea pruncului", cand i se pune numele. "Intrucat pruncul este nebotezat, el este adus la biserica de catre moasa sau alta femeie si primit la usa bisericii sau cel mult in pronaos, unde are loc aceasta randuiala. Cu acest prilej preotul face insemnarea pruncului cu semnul crucii la frunte - pentru luminarea mintii si a gandurilor, la gura - pentru sfintirea cuvantului si a tot ceea ce el va rosti, pentru ca din gura lui sa iasa numai vorbe frumoase - si la piept sau inima - pentru ca aceasta sa fie sediu al intentiilor bune si pentru pazirea ei de patimi si pofte urate.

De regula, pruncul primeste numele chiar in ziua nasterii, cand este declarat la Oficiul starii civile de catre parinti, dar acelasi nume se respecta si la insemnarea si punerea numelui de catre preot, fie a opta zi, fie in prima zi dupa nastere, fie in ziua botezului, inainte de acesta. De multe ori, pentru botez, parintii si ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro