De ce primarii condamnati cu suspendare isi pierd mandatul, dar parlamentarii nu. Exemplul Dragnea
Curtea Constitutionala a decis ca alesii locali condamnati la inchisoare cu suspendare nu mai pot ramane in functie, asa cum cerea un proiect de lege initiat de parlamentari de la PSD, PNL, ALDE si UDMR. E suficient ca parlamentarii sa modifice Statutul senatorilor si al deputatilor si sa precizeze ca un parlamentar isi pierde functia si in caz de condamnare la o pedeapsa privativa de libertate, nu doar in caz de "pierderea drepturilor electorale".
Curtea Constitutionala a decis ca alesii locali condamnati la inchisoare cu suspendare nu mai pot ramane in functie, asa cum cerea un proiect de lege initiat de parlamentari de la PSD, PNL, ALDE si UDMR. Decizia Curtii vine in urma unei sesizari a presedintelui Klaus Iohannis, care a refuzat sa promulge legea adoptata de majoritatea parlamentara dirijata de PSD. Concret, proiectul de lege modifica Statutul alesilor locali, in sensul in care completa articolul referitor la incetarea mandatului unui ales local, fie ca vorbim de primar, consilier local, presedinte de Consiliu Judetean sau consilier judetean.
Conform statutului, un ales local isi pierde functia, pe langa deces, demisie sau incompatibilitate, si in cazul unei "condamnari, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate". Iar prin pedeapsa privativa de libertate se intelege atat inchisoare cu suspendare, cat si inchisoare cu executare. "Cu suspendare sau executare, vorbim de o pedeapsa privativa de libertate. Faptul ca pedeapsa este executata in libertate sau in regim penitenciar, tine de modul de executare al pedepsei, care e o alta discutie, e o bucatarie separata", spune avocatul Elenina Nicut.
Numai ca parlamentarii au ignorant aceasta distinctie si, dupa sintagma "pedepasa privativa de libertate", au mai pus o virgula si au adaugat explicit: cu executare. Magistratii CCR au declarat, cu unanimitate de voturi, modificarea neconstitutionala, pe motiv ca se creeaza o discriminare. "Excluderea de sub incidenta legii, deci de la sanctiunea incetarii de drept a mandatului a persoanelor pentru care executarea pedepsei penale a fost suspendata, echivaleaza cu un privilegiu creat acestora", au motivat judecatorii CCR. Practic, in urma deciziei de ieri, orice ales local condamnat la inchisoare cu suspendare isi va pierde automat mandatul.
Parlamentarii, din nou deasupra legii
In sch... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro