De ce politicienii de azi ii slavesc pe comunistii de ieri | OPINIE

Teodor Melescanu si-a desavarsit studiile postuniversitare la Facultatea de Drept din Bucuresti, in 1966, cu o lucrare notata cu 10 si intitulata "Probleme juridice privind nationalizarile efectuate in tarile socialiste". In final, Melescanu mi-a servit argumentul, repetat de toti politicienii care au scris carti de bine despre comunism: eu nu mai sunt omul de dinainte de 1989. Ministrul de Externe mi-a confirmat ca putea alege si o alta tema pentru aceasta lucrare care ii incununeaza cursurile postuniversitare de la Facultatea de Drept.

acum 43 luni (16 Mar 2017)

Teodor Melescanu si-a desavarsit studiile postuniversitare la Facultatea de Drept din Bucuresti, in 1966, cu o lucrare notata cu 10 si intitulata "Probleme juridice privind nationalizarile efectuate in tarile socialiste". Melescanu, foarte doct, trecand prin Marx, Engels, Lenin, Dej si citand din directivele Partidului Comunist sovietic, explica de ce nationalizarea a fost un lucru bun, revolutionar si extrem de necesar pentru constructia socialismului in Romania.

Cu un real talent argumentativ, Teodor Melescanu justifica de ce proprietarii deposedati de bunuri nu trebuie sa primeasca nicio despagubire.

Intrebat despre contextul in care a scris cartea si despre tezele sustinute, Teodor Melescanu mi-a spus ca a ajuns la aceste concluzii bazandu-se pe carti citite si pe argumente care nu ii apartin ideologic, precum cele cuprinse in "Capitalul" lui Marx sau in "Manifestul Partidului Comunist".

In final, Melescanu mi-a servit argumentul, repetat de toti politicienii care au scris carti de bine despre comunism: eu nu mai sunt omul de dinainte de 1989. Lui Melescanu i-am oferit un contra-argument de bun-simt spunandu-i ca lecturile din anii adolescentei si ai primei tinereti sunt cele care te formeaza ca om. In cazul lui Melescanu, aceste lecturi au fost din autorii mai sus amintiti, dar si din alti ideologi ai comunismului si socialismului pe care Melescanu i-a enumerat in bibliografia de la finalul cartii: K.

Ministrul de Externe mi-a confirmat ca putea alege si o alta tema pentru aceasta lucrare care ii incununeaza cursurile postuniversitare de la Facultatea de Drept. Lucrarea, prin continutul si argumentele aduse, reprezenta o garantie ca autorul este un cadru de nadejde pe care partidul se poate baza. Cartea scrisa a fost un cap de pod pentru cariera de diplomat a lui Teodor Melescanu.

Alti politicieni care au scris, inainte de 1989, carti-ode inchinate cauzei comuniste au fost manati tot de interese strict personale. Fo... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro