De ce pierde Romania batalia cu Rusia pentru Basarabia

De ce pierde Romania batalia cu Rusia pentru Basarabia

> Electoratul din Moldova este dezamagit de discursul fals proeuropean si de coruptia vizibila a celor care il promoveaza. Mesajul este clar antieuropean: degeaba v-a dat UE drept de calatorie fara viza, oricum nu aveti drept de munca acolo, pe cand Rusia are grija de voi si va da drept de munca! Romania a reusit sa saboteze principala miscare unionista din cele doua tari romanesti prin expulzarea liderului Actiunii 2012, George Simion, din Moldova exact inainte de inceperea campaniei electorale, prin lipsa unei atitudini clare si ferme fata de acest gest cu adanci semnificatii politice. Lipsa de fermitate a autoritatilor de la Bucuresti fata de expulzarea liderului unionist a incurajat atitudinea antiromaneasca a unor oficiali moldoveni si a fost, din pacate, perceputa de catre unii moldoveni ca lipsa de interes a Romaniei fata de proiectul unionist.

acum 70 luni (15 Jun 2015)

>

Electoratul din Moldova este dezamagit de discursul fals proeuropean si de coruptia vizibila a celor care il promoveaza. Alegerile din noiembrie 2014 au fost un semnal de alarma pe care nimeni nu l-a inteles. In loc sa isi sacrifice cativa lideri corupti si sa promoveze in mod real reforme anticoruptie, prin alianta tacita cu Voronin, partidele asa-zis democratice ale lui Lupu si Filat s-au compromis si mai mult in fata electoratului.

In ultimele luni aproape in fiecare saptamana a fost cate o delegatie din Uniunea Europeana la Chisinau, fie oficiali ai UE, fie ministrii din statele UE, care aveau, desigur, rolul de mesager al UE. O statistica a vizitelor oficialilor din UE in Moldova in ultimele 6 luni ar arata ca pe aeroportul din Chisinau au fost in aceasta perioada mai multi ministri straini decat in toata perioada de independenta.

Mesajul UE a fost foarte clar catre politicienii Moldovei: sunt necesare reforme anticoruptie si, mai ales, trebuie sa fie clar definita optiunea proeuropeana si antirusa. Presa rusa, care domina piata media din Moldova, i-a promovat intens pe candidatii socialisti, comunisti sau statalisti, de fapt filorusi si antieuropeni. Dar sprijinul Rusiei fata de candidatii prorusi si antiromani a fost mai mult decat mediatic.

Chiar inainte de alegerile locale Rusia a reluat, strategic, importul de fructe si legume din Moldova. Efectul ridicarii embargoului a fost devastator, pentru ca a transmis un mesaj clar alegatorilor: votati cu candidatii pe care ii sprijina Rusia si va pastrati locurile de munca. In loc sa ii expulzeze, au preferat sa le dea documente de sedere cu drept de munca unui numar cat mai mare de muncitori moldoveni. Mesajul este clar antieuropean: degeaba v-a dat UE drept de calatorie fara viza, oricum nu aveti drept de munca acolo, pe cand Rusia are grija de voi si va da drept de munca! Cea mai optimista evaluare a numarului moldovenilor care muncesc in Rusia este peste jumatate de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro