De ce persoanele casatorite au un nivel mai mic de stres. Explicatiile specialistilor

De ce persoanele casatorite au un nivel mai mic de stres. Explicatiile specialistilor

Un studiu publicat recent in jurnalul de specialitate "Psychoneuroendocrinology" de catre cercetatorii de la universitatea americana Carnegie Mellon arata ca persoanele casatorite au un nivel mai scazut de cortizol, supranumit hormonul stresului, in comparatie cu indivizii necasatoriti, divortati sau vaduvi, potrivit Science Daily, citat de agerpres.ro.

acum 81 luni (15 Feb 2017)

Un studiu publicat recent in jurnalul de specialitate "Psychoneuroendocrinology" de catre cercetatorii de la universitatea americana Carnegie Mellon arata ca persoanele casatorite au un nivel mai scazut de cortizol, supranumit hormonul stresului, in comparatie cu indivizii necasatoriti, divortati sau vaduvi, potrivit Science Daily, citat de agerpres.ro. Brian Chin, doctorand al Departamentului de Psihologie al Colegiului de Stiinte Umaniste si Sociale Dietrich din cadrul universitatii amintite, considera ca descoperirea reprezinta "o cale fiziologica ce ar putea explica modul in care relatiile influenteaza starea de sanatate si de boala".

Perioadele lungi de stres sunt asociate cu niveluri mai ridicate ale cortizolului, stare ce poate interfera cu capacitatea corpului de a regla inflamatia care, la randul ei, duce la aparitia si dezvoltarea unor boli.

In cadrul studiului, oamenii de stiinta au colectat, trei zile consecutiv, mostre de saliva de la 572 de adulti sanatosi cu varste cuprinse intre 21 si 55 de ani, ce au fost ulterior utilizate pentru identificarea nivelului de cortizol.

De asemenea, cercetatorii au comparat ritmul zilnic al cortizolului fiecarei persoane tinand cont de faptul ca, in mod obisnuit, nivelurile acestui hormon inregistreaza cel mai ridicat nivel la trezire si se reduc pe parcursul zilei. S-a observat ca persoanele divortate sau vaduve inregistrau o scadere mai rapida a cortizolului, tipar ce a fost asociat cu un risc mai mic de boli de inima si cu o rata mai mare de supravietuire in randul pacientilor diagnosticati cu cancer. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro