De ce nu va exista niciun Brexit

De ce nu va exista niciun Brexit

Pentru astfel de chestiuni exista alegeri, politicieni si rezultatul lor, PARLAMENTE!In pofida unor superficiale aparente, "referendumurile obligatorii" nu sunt specifice democratiilor liberale (sau cel putin nu sunt binevenite), ba chiar as spune ca sunt o manifestare de lasitate a clasei politice!Pentru detalii "tehnice" despre acest subiect si despre tipurile de referendumuri existente in tarile democratice, va recomand un excelent articol scris de tizul meu Adrian Corobana, pe situl "Geopolitics". Guvernul Cameron a primit in urma dusului rece din 23 iunie un fantastic ascendent asupra decidentilor de la Bruxelles, orice pretentie britanica putand fi acum insotita de vanturarea posibilitatii adevaratei iesiri (si nu doar a unei sperietori in care nu prea credea nimeni inainte de 23 iunie), ce sta acum, si pentru ceva timp, exclusiv in mana Guvernului si a majoritatii lui parlamentare.

acum 96 luni (10 Jul 2016)

Regula "de aur" din democratiile reprezentative e tocmai aceea ca poporul nu e chemat sa ia decizii, mai ales unele majore! Pentru astfel de chestiuni exista alegeri, politicieni si rezultatul lor, PARLAMENTE!In pofida unor superficiale aparente, "referendumurile obligatorii" nu sunt specifice democratiilor liberale (sau cel putin nu sunt binevenite), ba chiar as spune ca sunt o manifestare de lasitate a clasei politice!Pentru detalii "tehnice" despre acest subiect si despre tipurile de referendumuri existente in tarile democratice, va recomand un excelent articol scris de tizul meu Adrian Corobana, pe situl "Geopolitics".

Esential e ca nimeni nu e obligat, in Marea Britanie, din punct de vedere legal, sa tina cont de nefericitul rezultat. Acest lucru este insa din ce in ce mai clar exclus, pentru orice observator cat de cat obiectiv...In definitiv, nu e vorba de Parlamentul decerebrat al Romaniei...! Brexitul nu a fost sustinut de guvern sau de o majoritate parlamentara. Dintre partidele parlamentare, doar o factiune conservatoare, condusa de (non-deputatul) Boris Johnson si de Michael Gove, minoritara in randul majoritatii "Tory" din Camera Comunelor, a militat pentru iesire. Aceasta situatie lipsita de echivoc are consecinte esentiale, intrucat nu doar ca nu exista in prezent vreo obligatie legala, dar nici politic n-a existat sustinere pentru parasirea Uniunii! Daca Guvernul Majestatii Sale sau orice majoritate parlamentara, fie ea si ad-hoc constituita, ar fi propus (si implicit promis) natiunii o astfel de cauza, ar fi avut acum o mare problema politica, motiv suficient pentru ca intr-o tara serioasa ca Marea Britanie sa se tina cont de decizia electoratului, chiar neobligatorie fiind. Reactia populatiei, imediat dupa Referendum, si in special a societatii civile, precum si cea a pietelor financiare, a fost hotarata si elocventa, nelasand loc niciunui argument de continuare a dezbaterii, in sensul iesirii. Si iata cum singura sansa a euroscepticilor ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro