De ce nu stiu tinerii cine este Doina Cornea?

De ce nu stiu tinerii cine este Doina Cornea?

> Aproape de fiecare data cand simt miros intepator de frana arsa, imi aduc aminte acea dimineata cenusie si rece de septembrie 1988, in care tatal meu, la volanul iubitei sale Dacii 1310, cobora grabit abrupta panta a Caii Turzii din Cluj-Napoca, pentru ca nu cumva unicul sau fiu sa piarda ceremonia de deschidere a noului an scolar (primul), la Universitatea de Medicina si Farmacie. Ea, o neica nimeni intr-o tara si-ntr-un oras plin de "ilustri", o biata asistenta universitara la Litere, o batranica de un metru si jumatate si 40 de kile, cu voce pitigaiata si caciulita crosetata, da, ea, femeia aceea caraghioasa ce n-avea doi metri si nu scotea flacari pe fund, asa cum credeam cu totii, lasa perplexa o natiune intreaga, prin simpla ei aparitie, atunci cand i se infatisa pentru prima oara (nimeni n-o vazuse sau auzise vreodata, pana atunci!) la Televiziunea Romana Libera, adusa special de la Cluj, catre seara zilei de 23 Decembrie, flancata "protectiv" de catre doi ticalosi ai Revolutiei, Silviu Brucan si Dumitru Mazilu.

acum 54 luni (21 Dec 2014)

> Aproape de fiecare data cand simt miros intepator de frana arsa, imi aduc aminte acea dimineata cenusie si rece de septembrie 1988, in care tatal meu, la volanul iubitei sale Dacii 1310, cobora grabit abrupta panta a Caii Turzii din Cluj-Napoca, pentru ca nu cumva unicul sau fiu sa piarda ceremonia de deschidere a noului an scolar (primul), la Universitatea de Medicina si Farmacie. Nu mai stiu cum a fost acea festivitate, asa cum multe din zilele si noptile acelor ani de pomina imi sunt cetoase. Dar niciodata n-o sa uit clipa in care, cu vreo 3-400 de metri inainte de Piata Teatrului National, tatal meu mi-a soptit (da, literalmente mi-a soptit, desi eram doar noi doi in masina...): "Uite, tata, aici pe stanga, unde e militianul ala, vezi, a doua casa dupa colt, acolo sta Doina Cornea..."... Revenind la realitatea prezenta, sunt sigur ca exista si tineri care stiu (si) astfel de lucruri, fara importanta "practica", mai mult sau mai putin intamplator. Nu cred ca exagerez deloc cand afirm ca genul acesta de informatii nu tine doar de cultura generala, ci de ceva mai adanc: cunoasterea istoriei fundamentale ale unei natiuni, a carei necunoastere ne condamna pe toti, inclusiv pe cei care stim ("chestii") la o perpetua nefericire de neam. Nu cred nici ca varsta poate fi o scuza pentru asemenea lacune grave de notiuni elementare de istorie nationala recenta! 24 de ani, absolventa de Drept: "Aaa...O tipa recrutata de securitate si adusa...of, iarta-ma, cred ca o confund cu Ana Pauker...O.M. Nu, domnisoarelor si domnisorilor intelectuali romani, Doina Cornea nu e Ana Pauker, nu e rapsod popular si mai ales nu e "nu stiu, n-o cunosc"! Si da, ati ghicit, a si scris, scrisori, multe si deschise, adresate dictatorului si Lumii intregi, de un impresionant curaj si profunzime, prin care cerea dreptate si libertate pentru poporul acesta nevrednic!

Ea, o neica nimeni intr-o tara si-ntr-un oras plin de "ilustri", o biata asistenta universitara la Litere, o batranica de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro