De ce nu "se stinge lumina" atunci cand clipim. Cercetatorii au descoperit cine preia rolul de "camera de stabilizare"

De ce nu

Oamenii de stiinta de la Universitatea Berkeley, Universitatea Tehnologica Nanyang din Singapore, Universitatea Paris Descartes si Dartmouth College au descoperit ca clipitul face mai mult decat a lubrifia ochii uscati si a le proteja de substante iritante. Participantii la studiu au asezat intr-o camera intunecata pentru perioade lungi de timp holbandu-se la un punct de pe un ecran in timp ce camere cu infrarosu urmareau miscarile ochilor lor in timp real.

acum 84 luni (9 Mar 2017)

La fiecare cateva secunde, pleoapele noastre se inchid automat si globii oculari ruleaza inapoi in orbite. Deci, de ce nu provoaca clipitul faze intermitente de intuneric si lumina? Creierul nostru lucreaza peste program pentru a stabiliza vederea noastra, in ciuda reflexului de a clipi constant, arata o cercetare noua.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Berkeley, Universitatea Tehnologica Nanyang din Singapore, Universitatea Paris Descartes si Dartmouth College au descoperit ca clipitul face mai mult decat a lubrifia ochii uscati si a le proteja de substante iritante. Acest dezechilibru solicita creierul care activeaza muschii ochilor pentru a realinia vederea, a spus autorul studiului Gerrit Maus, profesor asistent de psihologie la Universitatea Tehnologica Nanyang din Singapore. "Muschii ochilor sunt destul de lenti si imprecisi, astfel incat creierul are nevoie sa adapteze in mod constant semnalele sale pentru a se asigura ca ochii nostri sunt orientati in directia in care ar trebui sa fie", a spus Maus.

"Descoperirile noastre sugereaza ca creierul masoara diferenta intre ceea ce vedem inainte si dupa o clipire si comanda muschilor ochilor miscarile necesare pentru a face corectiile necesare", a completat cercetatorul. Camera de stabilizare a imaginii Daca nu am poseda acest mecanism oculomotor puternic, mai ales atunci cand clipim, imprejurimile noastre ne-ar aparea umbrite, neregulate si tremurate, au spus cercetatorii. "Noi percepem imagini coerente si nu avem episoade de orbire tranzitorii, deoarece creierul completeaza imaginea pentru noi", a declarat co-autorul studiului, David Whitney, profesor de psihologie la UC Berkeley.

"Creierul nostru face o multime de anticipari pentru a compensa pentru modul in care ne deplasam. E ca o camera video de stabilizare a mintii.", a declarat co-autorul Patrick Cavanagh, profesor de stiinte psihologice si creier la Dartmouth College. "Cel mai plictisitor experiment" O duzina ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro