De ce nu se poate pune odata pe picioare Basarabia

De ce nu se poate pune odata pe picioare Basarabia

Economia Moldovei era, in mod natural, alcatuita din convergenta economiei din jumatatea de vest (axata mai ales pe produse specifice zonelor de deal si de munte) cu cea din jumatatea de est (unde predominau cele de campie). Dupa 1812, acest circuit economic natural s-a rupt, iar in locul lui s-a instalat o realitate artificiala, in care Basarabia a trebuit sa isi furnizeze singura anumite produse si sa "dubleze" o serie de produse din jumatatea de vest, acum inaccesibile, in timp ce de peste Nistru nu au venit produsele care altadata veneau de peste Prut.

acum 54 luni (1 Aug 2016)

>

In pofida sumelor investite pentru a deznationaliza provincia si, in acelasi timp, a o transforma intr-un soi de "oglinda" a Imperiului Rus, care sa ii atraga pe crestinii din Balcani catre "maica Rusie", Basarabia a ramas in permanenta subdezvoltata si inapoiata.

Cauzele acestei subdezvoltari, arata Leon Casso, nu tin nici de felul de-a fi al basarabeanului, nici de resursele provinciei, nici de clima. Ci de o fatalitate, provocata chiar de raptul de la 1812. Economia Moldovei era, in mod natural, alcatuita din convergenta economiei din jumatatea de vest (axata mai ales pe produse specifice zonelor de deal si de munte) cu cea din jumatatea de est (unde predominau cele de campie). Acestea se intalneau in salba de targuri de pe cele doua maluri ale Prutului, iar schimbul economic alimenta prosperitatea principatului. Dupa 1812, acest circuit economic natural s-a rupt, iar in locul lui s-a instalat o realitate artificiala, in care Basarabia a trebuit sa isi furnizeze singura anumite produse si sa "dubleze" o serie de produse din jumatatea de vest, acum inaccesibile, in timp ce de peste Nistru nu au venit produsele care altadata veneau de peste Prut. De aceea s-au dezvoltat, de pilda, dupa 1812, viile din Basarabia, pana atunci (vezi Cantemir, Descriptio Moldaviae...) considerate inferioare.

Leadership-ul de la Chisinau trebuie sa isi puna intrebarea: ce-i de facut? Mergem inainte, in indiferenta si indolenta de pana acum, sperand eventual intr-o solutie miraculoasa (de tipul refacerii Uniunii Sovietice)? Basarabia a trebuit sa fie dezvoltata rapid, din motive ideologice, ca sa sustina cu argumente "justetea" raptului teritorial si a teoriilor privind existenta unei natiuni si a unei limbi "moldovenesti", distincte de cea romana. De aceea, URSS a investit destul de mult in fosta RSS Moldoveneasca, mai intai in industrializarea agriculturii (cu consecinte dramatice asupra mediului, ca in cazul combinatelor de porci ale lui Bodiul), apo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro