De ce nu se implica noile puteri in criza din Ucraina

Pentru multi, aceasta lipsa de directie aminteste de pasii cu ochii inchisi pe care Europa i-a facut spre catastrofa de acum 100 de ani. este de asemenea o ruta de tranzit pentru exporturile de energie de care depinde economia Rusiei. Mai mult, decizia bancii centrale de a nu apara rubla in cadere brusca, precum si interdictiile impuse de Putin asupra importurilor de alimente din Occident vor conduce la un declin puternic al standardului de viata si la o crestere a sentimentului de izolare globala. Jaswant Singh, fost ministru de finante indian, ministru de externe si ministru de aparare, este autorul volumului "Jinnah: India - Divizarea - Independenta" si "India in pericol: greseli, neintelegeri si aventurile in politica de securitate".

acum 99 luni (14 Sep 2014)

Pentru multi, aceasta lipsa de directie aminteste de pasii cu ochii inchisi pe care Europa i-a facut spre catastrofa de acum 100 de ani.

Exista, fara indoiala, unele asemanari stranii intre evenimentele de acum si acea epoca fatidica. Doborarea zborului 17 al Malaysian Airlines, in estul Ucrainei, a amintit de asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand din 1914, prin nesabuinta sa, dar si prin esecul guvernului si al cetatenilor de a recunoaste ca rivalitatea diplomatica se poate transforma rapid in violenta.

Intr-adevar, chiar si dupa anexarea Crimeii de catre Rusia si aparitia unor miscari secesioniste in estul Ucrainei, companiile aeriene nu au considerat necesar sa isi redirectioneze zborurile.

De altfel, un raspuns similar l-a oferit si comunitatea internationala - sau lipsa lui - la evolutiile amenintatoare din zona.

Acum, ca fortele rusesti participa direct la tulburarile din estul Ucrainei, chibritul aprins de presedintele Vladimir Putin ar putea aprinde o conflagratie.

Cu putin timp inainte ca disolutia Uniunii Sovietice sa fie completa, l-am intrebat pe Zbigniew Brzezinski, fost consilier pentru Securitate Nationala al presedintelui american Jimmy Carter, la ce sa se astepte lumea de la o Rusie postsovietica. Mi-a raspuns ca disolutia Uniunii Sovietice va aduce o noua era de pace mondiala, daca - si numai daca - Rusia va ramane in granitele sale geografice.

Dar aceasta e o solutie pentru care Putin nu are in mod clar nici un interes, din moment ce conduce cea mai recenta campanie a Rusiei, dupa razboiul din 2008 cu Georgia, de a recupera parti din imperiul rus pierdut. Capitalismul autoritar al lui Putin - similar cu cel din China - a devenit un nou rival pentru democratia liberala de inspiratie vestica, despre care s-a crezut ca va domina triumfatoare. Supunerea acestei tari este esentiala pentru eforturile lui de a fonda Uniunea Euroasiatica, sub comanda Rusiei, ca o alternativa la Uniunea Europeana. est... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro