De ce nu putem fi "fanii unei prajituri": 10 greseli gramaticale "grele" explicate de lingvisti

De ce nu putem fi

O profesoara de limba romana din Barlad retrasa la pensie foloseste pagina personala de Facebook ca pe un adevarat portal. Deci, dragii mei, nu mai spuneti ca "X este cel mai virtuos pianist din lume", pentru ca nu aveti de unde sti acest lucru , dar nu incercati nici formula "cel mai virtuoz", pentru ca ori esti virtuoz, ori nu mai esti! A conecta un circuit electric la pamant (punct al carui potential se considera egal cu zero) Altfel spus, sa nu mai vorbim pretios si sa ne amintim ca un copac SE PLANTEAZA, SE SADESTE si nicidecum nu se leaga cu fire electrice de pamant! Prompteristele de la TV folosesc prosteste aceasta pronuntie neromaneasca promovand o moda onomasticii furculitioniste: Gor-ghiu, Pes-ca-ri-u (in loc de Pes-ca-riu), Co-jo-ca-ri-u (in loc de Co-jo-ca-riu), Curea in loc de Curea si chiar, Dumnezeule!, Moldova in loc de Moldova.

acum 57 luni (3 Feb 2016)

O profesoara de limba romana din Barlad retrasa la pensie foloseste pagina personala de Facebook ca pe un adevarat portal. Printre multele postari se afla si rubrica "Minutul de limba romana", inspirata din postarile internautilor ori chiar din exprimarile eronate ale unor jurnalisti, prin intermediul careia ofera lectii simple de gramatica insotite de remarci amuzante sau acide.

"Eu nu dau explicatii 100% didactice pe Facebook, ci incerc sa explic pentru a intelege si cel cu scoala degeaba absolvita, si cel mai putin scolit, care nu a avut habar pana acum de forma corecta a unui cuvant sau expresii", explica profesoara. MINUTUL DE LIMBA ROMANA

1.VIRTUOS vs VIRTUOZ

VIRTUOS, VIRTUOASA, VIRTUOSI, VIRTUOASE = corect, cast, respectuos etc.

Deci, dragii mei, nu mai spuneti ca "X este cel mai virtuos pianist din lume", pentru ca nu aveti de unde sti acest lucru , dar nu incercati nici formula "cel mai virtuoz", pentru ca ori esti virtuoz, ori nu mai esti! Astfel, avem: ciorbe versatile, rujuri versatile, creme versatile, culoare de par versatila, anotimp versatil si tot asa. Doar despre substantivul OM caruia ii este destinat acest adjectiv, nimeni nu spune nimic!

Altfel spus, doar OMUL E VERSATIL (si putin confuz in ale gramaticii romanesti!)

3. SADITI sau IMPAMANTATI Posteaza o persoana o fotografie cu teii noi adusi la Iasi spre a fi SADITI. Cineva comenteaza ceva despre tei si in final spune ca "Are un platan IMPAMANTAT la Bucuresti ...

A IMPAMANTA = A lega cu fire electrice de pamant; A conecta un circuit electric la pamant (punct al carui potential se considera egal cu zero)

Altfel spus, sa nu mai vorbim pretios si sa ne amintim ca un copac SE PLANTEAZA, SE SADESTE si nicidecum nu se leaga cu fire electrice de pamant! provin din limba latina "numerare"

EX: Nu vom spune in nici un caz "Ionescu S-A ENUMERAT printre cei care au participat la.., ci "Ionescu S-A NU... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro