De ce nu mai este agreat Cristofor Columb in America de Sud. Cu ce a fost inlocuita statuia lui din Buenos Aires

De ce nu mai este agreat Cristofor Columb in America de Sud. Cu ce a fost inlocuita statuia lui din Buenos Aires

> Inlocuirea eroilor de piatra "Schimbarea politica inseamna adesea schimbarea oamenilor de bronz", scria antropologul Katherine Verdery in cartea sa Viata politica a trupurilor moarte. In 2013 era inlaturata statuia lui Cristofor Columb care data din 1921 fiind finantata de comunitatea de italieni, extrem de importanta in Argentina pentru a celebra centenarul indepedentei statului. Presedintii parte ai curentului denumit "noua stanga" condusi de Hugo Chavez (Venezuela, 1998-2013) precum Evo Morales din Bolivia, dar si Cristina Fernandez de Kirchner au pus accentul pe nevoia inlocuirii eroilor albi, europeni cu reprezentanti locali, precum Azurduy.

acum 52 luni (21 Jul 2015)

>

Inlocuirea eroilor de piatra

"Schimbarea politica inseamna adesea schimbarea oamenilor de bronz", scria antropologul Katherine Verdery in cartea sa Viata politica a trupurilor moarte. In 2013 era inlaturata statuia lui Cristofor Columb care data din 1921 fiind finantata de comunitatea de italieni, extrem de importanta in Argentina pentru a celebra centenarul indepedentei statului. Statuia care i-a luat locul, dedicata eroinei independentei boliviene, Juana Azurduy, a fost inaugurata pe 15 iulie 2015 si a costat 1 milion de dolari. Juana Azurduy (1780-1862)

Juana Azurduy celebrata recent la Buenos Aires este una dintre femeile care a participat la procesul de indepedenta si care a fost mult timp uitata. Juana Azurduy l-a acompaniat pe sotul sau Manuel Ascenscio Padilla in lupta pentru independenta Alto Peru (Bolivia de astazi) de Spania si la moartea acestuia a devenit liderul trupelor. Pentru ca se credea ca s-a nascut in La Plata, in Argentina de astazi, ea este celebrata de ambele tari.

Se spune ca Simon Bolivar care a vizitat-o pe Juana in 1825 i-ar fi marturisit lui Antonio Jose de Sucre ca tara ar fi trebuit sa se numeasca nu Bolivia in onoarea sa, ci Azurduy sau Padilla pentru ca ei sunt cei care au eliberat cu adevarat teritoriul sau. Recunoscute fiindu-i eforturile ca urmare a intalnirii cu Simon Bolivar, aceasta a primit gradul de locotenent colonel si un sprijin financiar sub forma unei pensii care i-a fost intrerupta insa in 1830.

Eu am descoperit-o pe Juana Azurduy vizitand Sucre numit si orasul alb din cauza multelor cladiri (mai ales biserici) de un alb imaculat in urma cu 2 ani.

In 2009 actuala presedinta a Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner (CFK) o promova pe Azurduy la gradul de general. In 2010, alaturi de presedintele bolivian, Evo Morales, CFK semna un act care instituie celebrarea zilei de nastere a Juanei drept zi a prieteniei argentino-boliviene. In 2014, figura Juane... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro