De ce nu mai avem incredere in Biserica Ortodoxa

Magistratul sustinea ca acolo unde oamenii legii nu pot dovedi o ilegalitate fata de care exista o suspiciune indreptatita, ar trebui sa intervina un mecanism de autoreglare a societatii, care sa se delimiteze de personajele asupra carora nu mai exista o incredere deplina. Desi a fost primul inalt ierarh din istoria BOR urmarit penal, desi a fost acuzat cu dovezi ca a cerut antedatarea unor documente oficiale, desi s-au scris zeci de articole despre modul cum a preluat abuziv mai multe parohii, distrugand destinele unor preoti, desi este temut si urat, in culise, de cei din subordinea sa, IPS Teodosie a scapat de fiecare data de consecintele faptelor sale.

acum 65 luni (29 Dec 2014)

Biserica Ortodoxa Romana este, in ultimii ani, intr-un continuu proces de pierdere a increderii pe care romanii i-au acordat-o in mod traditional. Daca anul trecut, un institut de sondare a opiniei publice anunta ca BOR a ajuns pentru prima data la un nivel al increderii din partea populatiei de sub 70%, tendinta s-a pastrat si in 2014. Magistratul sustinea ca acolo unde oamenii legii nu pot dovedi o ilegalitate fata de care exista o suspiciune indreptatita, ar trebui sa intervina un mecanism de autoreglare a societatii, care sa se delimiteze de personajele asupra carora nu mai exista o incredere deplina.

Conceptul s-ar aplica cel mai bine, in momentul de fata, tocmai Bisericii Ortodoxe Romane, o institutie perceputa tot mai mult ca un "stat in stat", care dispretuieste regulile laice, in favoarea unora proprii, dar nu tocmai ortodoxe. Asta pentru ca momentele in care conducerea BOR a tolerat personaje si actiuni care au derapat de la misiunea sa crestina sunt, din pacate, deja prea multe. Desi a fost primul inalt ierarh din istoria BOR urmarit penal, desi a fost acuzat cu dovezi ca a cerut antedatarea unor documente oficiale, desi s-au scris zeci de articole despre modul cum a preluat abuziv mai multe parohii, distrugand destinele unor preoti, desi este temut si urat, in culise, de cei din subordinea sa, IPS Teodosie a scapat de fiecare data de consecintele faptelor sale.

Nu a existat nici macar un moment "pericolul" de a fi schimbat din fruntea Arhiepiscopiei Tomisului, in schimb cei care au dezvaluit neregulile comise de IPS Teodosie s-au vazut nevoiti sa plece fie din preotie, fie in alte localitati, cat mai departe de Constanta.

Iar astfel de situatii absurde se petrec si in alte zone ale tarii, chiar si la nivele inferioare de conducere a bisericii. Exista, fara indoiala, in Biserica Ortodoxa Romana, numerosi preoti care ar vrea sa o reformeze, care nu mai suporta sa fie tot mai detestati de enoriasii carora li s-au dedicat. Astfel, ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro