De ce nu-l poate suspenda Iohannis pe Ponta. Decizia Camerei Deputatilor este cruciala

De ce nu-l poate suspenda Iohannis pe Ponta. Decizia Camerei Deputatilor este cruciala

In dosarul "Turceni-Rovinari", premierul Victor Ponta este deja urmarit penal pentru un capat de acuzare, care nu are legatura cu activitatea sa de premier. In acelasi dosar, dar pe un alt capat de acuzare, procurorii au constatat ca "se impune continuarea urmaririi penale fata de Ponta Victor-Viorel si sub aspectul savarsirii a trei infractiuni de conflict de interese, dintre care una in forma continuata (doua acte materiale) fapte aflate in legatura cu functia sa de prim-ministru al Romaniei". Regulamentul Camerei Deputatilor spune urmatoarele: Biroul Permanent al Camerei Deputatilor va fixa un termen de depunere a raportului de catre Comisia juridica, de disciplina si imunitati, termen care nu poate fi mai mare de 14 zile", se mai arata la articolul 157 din regulamentul Camerei.

acum 105 luni (5 Jun 2015)

In dosarul "Turceni-Rovinari", premierul Victor Ponta este deja urmarit penal pentru un capat de acuzare, care nu are legatura cu activitatea sa de premier. Insa, mai exista si al doilea capat de acuzare, care se refera la fapte savarsite in timpul mandatului de premier, si pentru care procurorii DNA trebuie sa primeasca acceptul Camerei Deputatilor pentru a incepe urmarirea penala asupra lui Victor Ponta. De altfel, Ponta refuza sa-si dea demisia tocmai pentru faptul ca este acoperit de imunitate parlamentara.

Comunicatul DNA arata ca procurorii DNA "au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat , in prezent prim-ministru al Romaniei, cu privire la savarsirea infractiunilor de: fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor".

Victor Ponta refuza sa-si dea demisia

Asadar, procrurorii au putut incepe urmarire penala fata de Victor Ponta pentru ca faptele au fost savarsite de acesta ca avocat, pe vremea cand nu era premier, ci numai deputat. Articolul 72 din Constitutie spune: "Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor."

Lasam deoparte acest capat de acuzare si trecem la al doilea, mult mai important in ceea ce priveste lupta lui Victor Ponta de a ramane la Palatul Victoria.

In acelasi dosar, dar pe un alt capat de acuzare, procurorii au constatat ca "se impune continuarea urmaririi penale fata de Ponta Victor-Viorel si sub aspectul savarsirii a trei infractiuni de conflict de interese, dintre care una in forma continuata (doua act... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro